Kiterjesztett valóság alkalmazás fejlesztés
Augmented Reality

Kiterjesztett valóság alkalmazások és virtuális valóság applikációk fejlesztése

Kiterjesztett valóság app fejlesztés

A kiterjesztett valóság (angol nevén: Augmented Reality- AR), ahogyan a nevéből is következik, nem más, mint a fizikai világ, vagyis a valóság kibővítése. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, szükség van digitális eszközökre és speciális szoftverekre.

Az objektumok megjelenítéséhez szükséges digitális eszköz nem más, mint az okostelefon. Az okostelefon számos beépített funkcióval rendelkezik, az AR szempontjából fontos a helymeghatározás (GPS), giroszkóp, a beépített kamera és a nagy felbontású kijelző.

Az okostelefonon futó operációs rendszerekre, ilyen például az Android és az iOS, készített mobil alkalmazás keretein belül valósul meg az AR.

A kiterjesztett valósággal tulajdonképpen a virtuális elemek és a valós környezet egymásra helyezhető, az így megjelenített virtuális objektumok lehetnek állandóak vagy változóak. Gyakorlati példával élve, például egy bútorozatlan fal, vagy sarok elé tartva a telefon kameráját, a képernyőn az alkalmazásba épített bútorokkal, kiegészítőkkel rendezhetjük be a helység egyes részeit. Egyszerűen használhatjuk promóciókra új termékek vagy szolgáltatások bevezetésénél. Jó példa erre a Huawei -nek fejlesztett alkalmazásunk.

Jelenleg leginkább AR alkalmazásokat a belső építészet, lakberendezés, oktatás, modellezés és a szórakoztatás területeire fejlesztik. Legismertebb AR applikáció a Pokémon Go (volt), amelyet 2016-ban több millióan letöltöttek, és mára már több, mint 10 millió letöltéssel büszkélkedhet.

Érdemes egy pillantást vetni az Apple AR megoldásokkal kapcsolatos oldalára (LINK), ahol videókkal is prezentálják a kiterjesztett valóság lehetőségeit. A virtuális valóság (angolul: Virtual Reality-VR), egy mesterséges világ, amelyben a felhasználók a virtuális világ által létrehozott események részeivé válnak. Jelen technológia szerint ennek egyetlen eszköze az ún. VR szemüvegek, illetve a hozzá tartozó egyéb kiegészítők (például audió lejátszó, illetve nyomásérzékelő).

A virtuális térben a megjelenő tárgyak természetesnek tűnnek, a felhasználó teljesen beleéli magát az őt körülvevő világba. Legjobb példa VR technológiára a különböző repülésszimulátorok. A Virtual Reality fejlesztések alá olyan területeket is elkezdtek bevonni, mint például a múzeumok, tárlatok megtekintése, vagy akár az orvostudomány.

Természetesen mindkét technologiát a marketing is bekebelezte, mint új hirdetési eszközt.

Jelen állás szerint, még mindig, mindkét technológia nagyon újnak számít mind itthon, mint külföldön. Igazából nincs olyan terület, amelyen nem alkalmazható az AR és VR alkalmazás.

Mennyibe kerül és mennyi idő a fejlesztés?

Egy egyszerű AR applikációt már nettó 7.000.000 forinttól Store feltöltéssel együtt elkészítünk. Határidőt tekintve érdemes 40-60 munkanappal számolni a nyers fejlesztési időt.

Pontos árat természetesen akkor tudunk mondani, miután megismerjük és áttanulmányozzuk a projektet. Kétféle formában lehetséges ez: az egyik, amikor a Megrendelő részletes (akár szakmai) specifikációt biztosít az ötletéről és erre 2-3 munkanapon belül pontos árat és határidőt tudunk kalkulálni. A másik lehetőség, amikor még nincs dokumentációja az elképzeléséről, csak vázlatokban, képmetszéseken vagy gondolatokban létezik a terv. Ezesetben lehetőséget biztosítunk egy funkcionális IT specifikáció készítésére, amit titoktartási nyilatkozat mellett, rövid határidőre és kedvező áron ajánlunk. További információk: IT specifikáció készítés.

Költség

Időigény

Stabilitás

Sebesség

Eszközlefedettség