Az alkalmazások évről-évre egyre több területet hódítanak meg. 2020-ban több mint 218 milliárd alkalmazást töltöttek le világszerte, és a számok folyamatosan növekednek. Figyelembe véve, hogy az okostelefonok két vezető operációs rendszere az Android és az Apple iOS, nem meglepő, hogy az alkalmazások terjesztésének legnagyobb globális platformjai a Google Play és az Apple App Store. Tavaly világszerte 143 milliárd dollárt költöttek app fejlesztésre, szemben a 2018-as 101 milliárd dollárral, és ahogy fentebb is utaltunk rá, ennek közel sem járunk a végén.

Mennyit hoznak az appok?

A mobilappokból származó bevétel 373%-al növekedett világszerte 2014 és 2019 között. A tendencia növekedését tovább fokozza a több mint egy éve tartó koronavírus járvány, ugyanis az emberek sokkal több időt töltenek otthon, és végzik távolról a feladataikat. A becslések szerint év végére több mint 581 milliárd dollár bevételre tehetnek szert az app tulajdonosok, 2023-ban pedig akár a 935 milliárdot is elérhetik.

Az App Store 200 legnépszerűbb alkalmazása napi szinten 82 500 dollárt hoz a tulajdonosoknak, de ha egy nagyobb mintát nézünk, és kiszélesítjük a kört a 800 legjobb alkalmazásra, akkor a bevétel 3 500 dollárra csökken.

Mitől függ a kiadásod?

Az építkezéshez hasonlóan, annyit költhetsz alkalmazás fejlesztésre, amennyit nem szégyellsz. De tényleg! Viszont ha van egy jól felépített stratégiád világosan meghatározott célokkal, akkor már egy lépéssel közelebb jársz ahhoz, hogy körvonalazódjanak a költségeid. Ugyanis ennek függvényében könnyebb lesz eldönteni, hogy milyen fejlesztésű appot válassz.

Webes, natív vagy hibrid appod legyen?

Mindegyiknek van előnye és hátránya, és itt elsősorban nem csak a kiadásokra kell koncentrálni, hanem arra is, hogy mire használnád.

1. Webes appok

Többet tud, mint egy reszponzív weboldal, hiszen ugyanúgy letöltheted a mobilodra, mint bármely más alkalmazást, és nem a böngészőben kell megnyitnod. Ugyanakkor böngészőalapúak, és a weben keresztül érhetők el, akárcsak bármelyik weboldal.

Egyértelmű, hogy ez a legolcsóbb technológia, de ez nem azt jelenti, hogy rossz lenne. Amennyiben azt szeretnéd, hogy az appod minden operációs rendszeren fusson, és inkább információt szeretnél megosztani, mintsem tranzakciókat lebonyolítani, akkor jó megoldás lehet. Ugyanakkor azza is számolnod kell, hogy bizonyos helyzetekben lényegesebben lassabban tölt be információkat, ami rosszabb felhasználói élményt és esetleg elégedetlen felhasználókat eredményez.

Következzen egy példa: ha mondjuk üzleti konferenciát szervezel, és létrehoznál egy appot, ahol építenéd a brandet, megosztanád a résztvevőkkel a programot, bemutatnád az előadókat, esetleg beharangozó cikkeket töltenéd fel rá, akkor számodra ideális a webes fejlesztés. De ha mondjuk nem egy egyszerű előadássorozatról, hanem egy évről-évre ismétlődő fesztiválról beszélünk, ahol komplexebb funkciókra lesz szükséged (pl. fizetési megoldások), akkor nem biztos, hogy érdemes ezt választanod.

2. Natív appok

Az ilyen típusú alkalmazásokat egy bizonyos platformra vagy operációs rendszerre tervezték, például Androidra vagy iOS-re. Hátránya, hogy minden platformhoz külön kell fejleszteni, ami természetesen további költségeket von maga után, és természetesen időben is elhúzodik.

Mikor érdemes ezt a megoldást választani? Ha szeretnéd, hogy régebbi készülékeken is gyorsan fusson az app, vagy ha tökéletes felhasználói élményre törekszel, és esetleg animációkat tartalmazó, AR-en (kiterjesztett valóságon) alapuló alkalmazásról van szó.

3. Hibrid appok

A hibrid applikáció alapvetően a natív és webes appok kombinációját jelenti. Ezt a két területet dolgozzuk össze egy alkalmazáson belül, ennek köszönhetően az applikáció egyes elemei natívan (az alkalmazásfejlesztésben használatos SWIFT vagy C# nyelven) íródnak és működnek, egyes elemek pedig a jól bevált webes megoldásokkal (HTML, CSS, JavaScript és PHP nyelven). Az így készült alkalmazások ideális megoldást kínálnak olyan projektek megvalósítására, melyek szorosan kötődnek egy weboldalhoz, vagy rendszeres frissítést igényelnek.

A hibrid applikációkhoz legtöbbször kapcsolódik egy weboldal és egy adminisztrációs felület, ez utóbbin keresztül az alkalmazások és a weboldal tartalma egyidejűleg módosítható. Ilyen esetek lehetnek például árváltozás, felhasználók kezelése, új tartalom feltöltése vagy meglévő szerkesztése.

Ha többet szeretnéd tudni az alkalmazás fejlesztés alapjairól, nézz vissza a blogunkra, ugyanis legközelebb a cross-platform appokról árulunk el néhány érdekességet.

Forrás:

www.statista.com

www.digitalnatives.hu