Ha applikáció fejlesztésbe vágsz, akkor már az első kérdések között biztosan felmerül: mennyibe fog kerülni? Előző cikkünkben kifejtettük, hogy minden a technológiától függ, mivel egyáltalán nem mindegy, hogy egy egyszerű webview applikációra lesz szükséged, vagy egy komplexebb, de komolyabb célra használható appra. Ezúttal a cross-platform alkalmazások világába kalauzolunk el.

De mi is az a cross-platform?

Így hívjuk azt a technológiát, amikor egyetlen kódbázisból több platformra fejlesztünk alkalmazást. Tehát a natív fejlesztéshez képest abban rejlik a különbség, hogy nincs szükség külön iOS, Android vagy egyéb operációs rendszerre történő fejlesztésre. A cross-platform fejlesztéssel egyetlen alkalmazást kapunk, amely minden platformon működik.

Általánosságban elmondható, hogy a cross-platform appok előnye a natívhoz képest az, hogy:

  • különféle operációs rendszereken fut,
  • költséghatékony,
  • kevesebb erőforrással nagyobb piaci lefedettséget biztosít,
  • és gyorsabb a piacra kerülési idő.

Nézzük meg részletesebben, miért éri meg ezt a megoldást választani:

Ugyanaz az alkalmazás bármilyen eszközön

Sokan nem ugyanazt az eszközt használják a nap folyamán, a céges és a magántelefon operációs rendszere eltérhet, vagy akár válthatnak Androidról iOS-re és fordítva. De már az is elég kellemetlen lehet, hogy az egyik felhasználó egy tökéletes appot kap, a másik viszont egy nem annyira kidolgozott megoldással találkozik. Felhasználóként ugyanazt a UI és UX élményt várjuk el minden eszközön, így nem túl előnyös, ha csak egy rendszerben gondolkodsz. 

Magasabb piaci elérés

Egyszerre több platformra fejleszthető, így egyszerre kerülhet az alkalmazásboltok “polcaira”. Az appod széles körben terjedhet egy időben, így nagyobb eséllyel lesz magas elérésed.

Költséghatékony megoldást kínál

Mivel egyetlen fejlesztésről beszélünk, jóval alacsonyabbak a költségek. Nincs szükség több különböző programozási nyelvhez értő szakemberre, ami nem csak költségben, de időben is sokkal előnyösebb. Nincs értelme külön iOS-re és Androidra is alkalmazást fejleszteni, ha már az elején tudod, hogy ez nem kimondottan valamelyik csoportnak szól, hanem minél több letöltést és magasabb megtérülést szeretnél.

Stabilabb rendszer

Az alkalmazások terén is előfordulhatnak hibák, leállások, amelyek eléggé bosszantóvá tudnak válni, ha éppen szükséged van rá. A cross-platform app előnye, hogy mivel nem kötődik a weboldaladhoz, nem lassul le, és kevesebb eséllyel sérülhetnek a funkciói.

Egy időben módosíthatod

Amennyiben további fejlesztésekre lenne szükség, vagy akár csak egy apró módosításra, a natív alkalmazások esetében annyi alkalommal kell elvégezni, ahány operációs rendszeren működik az app. Ezzel szemben a cross-platform appok forráskódjába csak egyszer kell belenyúlni, így gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb ez a megoldás.

Kijelenthető, hogy a cross-platform alkalmazások számos olyan előnyt kínálnak, amit nagyon nehéz összehasonlítani egy natív vagy webes fejlesztésű alkalmazással. Amennyiben a jövőben saját alkalmazást szeretnél a vállalkozásodnak, de még számos kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Forrás: blog.felgo.com