Már az app fejlesztés során fontos figyelni a különböző alkalmazásboltok követelményeire. Ellenkező esetben könnyedén előfordulhat, hogy ha hiányosságot észlelnek a boltok, nem kerül fel az appod az App Store-ba és a Play Áruházba. Több olyan szabály létezik, aminek meg kell felelni, jelen cikkünkben az ÁSZF és az adatvédelmi nyilatkozat kérdésköreire térünk ki.

Mi fán terem az ÁSZF az appok esetében?

Az alkalmazásboltok külön nem szoktak ÁSZF-et (általános szerződési feltételeket) említeni, hanem csak úgy hivatkoznak rá, hogy általános leírás a feltételekről. Azonban tartalmi szempontból ez ugyanazt jelenti. A Polgárjogi Törvénykönyv alapján általános szerződési feltételnek minősül az a szerződési feltétel, amelyet az alkalmazója több szerződés megkötése céljából egyoldalúan, a másik fél közreműködése nélkül előre meghatározott, és amelyet a felek egyedileg nem tárgyaltak meg.

A fentiek értelmében tehát miért hasznos az ÁSZF? Gondoljunk csak a webshopokra, pénzügyi intézményekre, közmű- vagy mobilszolgáltatókra. Naponta több száz vagy több ezer ügyletet bonyolítanak le. Teljesen elképzelhetetlen lenne, hogy minden egyes ügyfelükkel egyedi szerződést kössenek a tranzakciók során. Képzeld csak el, felhasználóként mennyire lenne kedved webshopból rendelni, ha minden (!) vásárlás előtt szerződéssel bombáznának. Erre kínál megoldást az ÁSZF.

Ha maradunk a fenti példánál, akkor már teljesen érthető, hogy miért szükséges elolvasni és elfogadni az ÁSZF-et. Bár nem mindenki teszi meg – sőt valószínűleg csak a felhasználók nagyon kevés százaléka – a jog nagyon figyel erre. A Ptk. ugyanis kiemeli, hogy az általános szerződési feltétel akkor válik a szerződés részévé, ha alkalmazója lehetővé tette, hogy a másik fél annak tartalmát a szerződéskötést megelőzően megismerje, és ha azt a másik fél elfogadta.

Mivel te egy appot kínálsz letöltésre, ami tulajdonképpen egy termék, ezért az alkalmazások esetében is fontos az ÁSZF.

Mit kell tartalmaznia az ÁSZF-nek?

  • A cég fontosabb adatait és elérhetőségeit: cégnév, székhely, adószám, cégjegyzékszám/nyilvántartási szám, kibocsájtó cégbíróság megnevezése, kapcsolattartási adatok és a webáruház tárhelyszolgáltatójának adatai.
  • Ha webshopod is van, akkor annak használatával és a vásárlás menetével kapcsolatos tudnivalókat is tartalmaznia kell.
  • Szállítási és fizetési feltételek, kitérve a fizetési módokra, átvételi helyre és időre.
  • Az elállási jogról való tájékoztatás.
  • A jótállásról, kellékszavatosságról és termékszavatosságról való tájékoztatás.

Az ÁSZF-et javasolt jogásszal elkészíttetni, de ma már rengeteg minta van az interneten, ahol csak a cégedre és az appodra vonatkozó részeket kell kitölteni, és máris legenerálja a rendszer neked.

Mit tartalmaznak az adatvédelmi irányelvek?

Szintén egy érzékeny téma, főleg napjainkban, amikor az adat aranyat ér, és sokan megpróbálnak visszaélni ezzel. Éppen ezért az app tulajdonosának/fejlesztő cégnek (aki feltölti az appot a boltba) minden felhasználói adatot, legyen szó személyes- vagy eszközadatról, átlátható módon kell kezelnie.

Ez azt jelenti, hogy már az app letöltése előtt lehetővé kell tennie a felhasználók számára, hogy elolvassa, ki férhet hozzá az adatokhoz, hol és ki gyűjti azokat, ki kezeli, kivel lesznek megosztva, ki használja fel stb. Fontos, hogy az adatok bekérését és felhasználását előre kijelölt célokra kell korlátozni. Tehát nem kérhetjük el valaki életkorát csak úgy, hanem kizárólag indokolt esetben, ha annak valóban van haszna és funkciója.

Amennyiben harmadik féltől származó kódot is használsz az alkalmazásodban, annak is minden esetben meg kell felelnie az alkalmazásbolt szabályzatának, illetve fontos megemlíteni az adatvédelmi nyilatkozatban is.

Az adatok között is nagy a különbség: léteznek ugyanis személyes-, pénzügyi-, hely-, érzékeny-, kapcsolati adatok, és applikációnként is eltérhet, hogy még milyen adatokat kérünk be. Például egy orvosi alkalmazás rengeteg egészségügyi és személyes adatot tárol, egy banki app pedig egyértelműen titkos pénzügyi adatokat.

Mivel ez szintén egy nagyobb hangvételű téma, az adatvédelemről, illetve az alkalmazásboltok ezen követelményeiről a következő cikkünkben fogunk kitérni. 

 

Források:

birosag.hu

bplegal.hu

support.google.com