A versenyelőny megszerzése sok esetben a reakcióidőn múlik. Az applikáció fejlesztésről is elmondható ugyanez, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy melyik étterem, élelmiszer- vagy drogérialánc jön ki hamarabb egy vadonatúj applikációval. A hatékonyságnövelés érdekében a fejlesztők különböző programozási nyelveket és eszközöket vetnek be, amelyek közül, most a Dart-ot fogjuk bemutatni.

Mi az a Dart?

A Dart egy olyan nyelv, amelyet ügyfél-orientált módon optimalizáltak kimondottan gyors alkalmazások fejlesztésére bármely platformon. Célja, hogy a leghatékonyabb programozási nyelvet kínálja a többplatformos fejlesztéshez, rugalmasan alkalmazkodva az adott keretrendszerhez.

A Dart olyan technikai hátteret kapott, amely magas minőségű élményt biztosít a webes, mobil- és asztali alkalmazások széles skálájára.

A Dart a korábbi cikkünkben említett Flutter alapját képezi. Biztosítja a Flutter alkalmazások számára a nyelvet és futtatókörnyezet, ugyanakkor támogatja az olyan alapvető fejlesztői feladatokat is, mint a kód formázása, elemzése és tesztelése.

Könyvtárak

A Dart gazdag könyvtárkészlettel rendelkezik, amely számos mindennapi programozási feladathoz biztosít alapvető eszközöket:

  • Beépített típusok, gyűjtemények és más alapfunkciók minden Dart programhoz
  • Gazdagabb gyűjteménytípusok, például sorok, láncolt listák, hashmapok és bináris fák 
  • Kódolók és dekódolók a különböző adatábrázolások közötti konvertáláshoz, beleértve a JSON-t és az UTF-8-at
  • Matematikai konstansok és függvények, valamint véletlenszám generálás
  • Aszinkron programozás támogatása olyan osztályokkal, mint a Future és a Stream 
  • Listák, amelyek hatékonyan kezelik a fix méretű adatokat és SIMD numerikus típusokat 
  • Fájl-, socket-, HTTP- és egyéb I/O-támogatás nem webes alkalmazásokhoz
  • Egyidejű programozás izolátumok segítségével
  • HTML-elemek és egyéb erőforrások olyan webes alkalmazásokhoz, amelyeknek kölcsönhatásba kell lépniük a böngészővel és a Dokumentum Objektum Modellel

A Dart az alap könyvtárakon túlmenően számos API-t kínál egy nagy átfogó csomagban. 

Platformok

A Dart fordítótechnológiája lehetővé teszi, hogy a kód a különböző platformokhoz alkalmazkodva fusson:

  • Natív platform: Ez akkor fontos, ha olyan alkalmazásokat fejlesztünk, amik mobiltelefonokon vagy számítógépeken fognak futni. A Dart segítségével lehetőségünk van olyan programokat létrehozni, amelyek gyorsan működnek, és közvetlenül a készülékünkre telepíthetjük.
  • Webes platform: Ha webes alkalmazást fejlesztünk, a Dart segítségével a kódunkat JavaScript kóddá tudjuk fordítani. Ez azt jelenti, hogy a böngészők képesek értelmezni és futtatni a készült alkalmazásunkat.

A Dart egy olyan programnyelv, amely lehetővé teszi számunkra, hogy könnyedén fejlesszünk alkalmazásokat, amiket különböző eszközökön vagy a weben használhatunk. Ezáltal lehetővé teszi, hogy különböző platformokon egyaránt jól működő programokat hozzunk létre.

 

Forrás: Dart.dev

Image by vectorjuice on Freepik