Nem vitás, hogy a Google és az Apple is szigorúan ellenőrzik az appokat publikálás előtt. Éppen ezért érdemes megnézni, hogy mely kategóriák tiltottak, illetve milyen szabályoknak kell megfelelni bizonyos alkalmazások esetében. Előfordulhat, hogy az appot elutasítás után mégis átengedik az alkalmazásboltok? Igen, méghozzá nem is olyan ritkán.

Ezúttal néhány olyan appot veszünk sorra, amelyeket az alkalmazásboltok elsőre visszadobtak, majd később, bizonyos módosításokkal mégis publikáltak.

Telegram

Rosszul indult a Telegram 2018-as éve, ugyanis az App Store hirtelen eltávolította az appot a kínálatából. Ez is bizonyítja, hogy az Apple és a Google nem csak új appokat törölhet, hanem azokat is, amelyek időközben megsértik az irányelveket.

Ahogy a korábbi cikkünkben is említettük, a felhasználók által létrehozott tartalmak moderálása és szűrése elengedhetetlen. Mivel a Telegram nem tett eleget ezeknek a követelményeknek, így az App Store minden figyelmeztetés nélkül törölte. Miután frissítették és megfeleltek az irányelveknek, újra elérhetővé tették az alkalmazást.

Crypto appok

Korábban az Apple egyetlen Bitcoin Walletet sem engedett publikálni az alkalmazásboltban. Miért vannak mégis jelen, és miért van egyre több? Mert az Apple is fejlődik, folyamatosan alakítja az irányelveket, és ennek köszönhetően ma már elérhetők az ő platformjukon is. Viszont nagyon fontos figyelni, hogy mind az Apple, mind a Google esetében komoly jogszabályi kötelezettségeknek kell eleget tenni, illetve mindent precízen dokumentálni kell.

Stream Link

Az Apple kezdetben elutasította a Steam Link appot, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy hozzáférjenek PC-s játékkönyvtárukhoz, és streameljék őket egy mobileszközön. Többek között az alkalmazáson belüli vásárlásoknak köszönhetően történt a tiltás, hiszen az Apple minden vásárlás után 30%-os jutalékot számol fel.

Az Apple később finomított a szabályokon, így a Stream Link ma már elérhető a boltban.

Okoslottó

A Szerencsejáték Zrt. Okoslottó alkalmazását az SMS-lottó egyszerűsítése miatt hozták létre. Az app letölthető a App Store-ból, így az iOS tulajdonosok egyszerűen rátalálhatnak. De mi a helyzet az Androidosokkal? A Google nem engedélyezte az appot, így az csak a Szerencsejáték Zrt. weboldalán tölthető le Android telefonokra. Ezáltal kikerülték az Google Play Store-t, ami azért nem előnyös, mert a felhasználók leggyakrabban ott keresik az appokat.

Mi a helyzet az adathalász appokkal? 

Sajnos nem minden esetben derül ki a publikálás előtt, ha egy applikáció adatokat továbbít harmadik fél részére, vagy gyanús szervereken tárol adatokat. Ráadásul az is előfordulhat, hogy az appot látszólag töröltük, mégis hozzáfér az adatokhoz. Ilyenkor érdemes megbizonyosodni arról, hogy csak a képernyőről töröltük az appot, vagy ténylegesen sikerült eltüntetni a telefonról is, és nem fut a háttérben.

Az elmúlt években ilyen volt a File Recovery and Data Recovery, illetve a Fájlkezelő alkalmazás, amelyeket együttesen 1.500.000 alkalommal telepítettek a telefonokra. Korábban a Bluetooth Auto Connect, Bluetooth App Sender, Mobile transfer: Smart Switch és számos app is tiltólistára kerül adathalászat miatt. Érdemes figyelni, és az app letöltés előtt más forrásokból is tájékozódni, hogy biztonságos-e az alkalmazás. Ma már a bankfiókokban is egyre többször hívják fel a figyelmet arra, hogy az általuk publikált appot töltsék le az ügyfeleik.

Hogyan kerüld el, hogy a tévedésből a te appodat is tiltsa az alkalmazásbolt?

A legfontosabb a pontos és részletes dokumentáció! Nem feltétlenül elegendő, ha minden szükséges szabályzatnak eleget teszel, ugyanis ezt bizonyítani is szükséges. Adj meg minél több adatot az alkalmazásodról, tölts fel minden dokumentumot, ami alátámasztja az appot jogszerűségét, így elkerülhető a tiltás.

Amennyiben még több információra lenne szükséged, keress minket bizalommal! Több mint 128 sikeres projekttel a hátunk mögött, kijelenthetjük, hogy biztosan tudunk segíteni az appod fejlesztésében, valamint alkalmazásboltban történő publikálásban is.

 

Források: 

https://arstechnica.com/gaming/2018/05/valve-apple-wont-let-the-steam-link-app-on-the-ios/ 

https://www.inverse.com/article/40816-telegram-why-apple-removed 

https://bitcoin.hu/uj-blokchain-ios-applikacio-az-apple-store-kinalataban/