A hagyományos üzletekhez hasonlóan az alkalmazásboltokra is vonatkoznak bizonyos jogszabályok, amelyekhez nekik és üzleti partnereiknek is tartaniuk kell magukat. Tehát amennyiben van egy remek applikáció ötleted, előtte mindenképpen olvasd el cikkünket, hogy mielőbb kiderüljön, ha a te alkalmazásod is tiltólistára kerülhet.

Ezúttal a két legnépszerűbb alkalmazásbolt, a Google Play Store és az App Store által korlátozott vagy tiltott app típusokat tekintjük át.

Gyermekek veszélyeztetése

A gyermekek számára készült online termékek és tartalmak minden esetben szigorú ellenőrzésen mennek át, így van ez a Google és az Apple esetében is.

A Google külön hoz néhány példát olyan appokra, amiket semmiképpen nem lehet közzétenni:

  • gyermekeket célzó, nem helyénvaló interakciót tartalmaznak,
  • gyermekmolesztálást idézhetnek elő (pl. internetes barátkozás szexuális kapcsolat létrehozása céljából),
  • szexuálisan ábrázolnak kiskorúakat,
  • szexuális tartalmú internetes zsarolásra adnak lehetőséget,
  • bátorítják a gyermekkereskedelmet.

Az Apple más oldalról is megközelíti ezt a kérdést. Az általa publikált appok nem tartalmazhatnak alkalmazáson kívüli linkeket, vásárlási lehetőségeket vagy más, a gyerekeket elvonó elemeket, kivéve, ha azokat egy szülői kapu védi.

De nem csak tiltásokat, hanem javaslatokat is tesznek: külön kitérnek arra, hogy a Kids kategóriában figyelni kell arra, hogy a fiatalabb felhasználóknak is megfelelő élményt nyújtson az app. Ez teljesen magától értetődő, főleg ha egy profi fejlesztő cég áll a háttérben.

Kifogásolható tartalom

Nagyjából mindkét alkalmazásbolt ugyanazokat az irányelveket sorolja fel ebben az esetben, ami nem meglepő, ha végignézzük a listát.

  • Szexuális tartalom és káromkodás: tilos a pornográfia és az ezzel kapcsolatos tevékenységet népszerűsítő app. A meztelenség önmagában nem tiltott, amennyiben oktatási, tudományos, művészeti vagy ismeretterjesztő célja van.
  • Gyűlöletkeltés: erőszak népszerűsítése, gyűlöletkeltés bizonyos egyének, csoportok iránt. Az App Store külön kiemeli a gyújtó hangvételű vallási kommentárokat is.
  • Erőszak és terrorizmus: amennyiben egy rajzfilmben jelenik meg egy kitalált erőszak, az engedélyezett lehet, illetve a vadászat sem tiltott téma, de az olyan tartalmak, amelyek erőszakra ösztönözhetnek bárkit, nem engedélyezettek. 
  • Kényes események: ha valaki az applikációjával egy jelentős társadalmi, kulturális vagy politikai hatással bíró, kényes eseményből szeretne hasznot húzni, azt is egyből vissza fogja dobni a Google.
  • Bántalmazás és zaklatás: azok az alkalmazások sem engedélyezettek, amelyek fenyegetést, zaklatást vagy bántalmazást tartalmaznak vagy segítenek elő.
  • Veszélyes termékek: természetesen a robbanóanyagokat, lőfegyvereket, lőszereket és ezekhez kapcsolódó bizonyos tartozékokat sem lehet Google vagy Apple által közzétett appon értékesíteni.
  • Marihuána, alkohol és dohány: teljesen mindegy, hogy melyik országban mi számít legálisnak, az alkalmazásboltok ezt is tiltják.
  • Hamis információk és funkciók: az Apple ide sorolja a pontatlan készülékadatokat vagy trükkös/tréfás funkciókat, például hamis helymeghatározó eszközöket. Hiába szórakoztató az app, azonnal tiltják.

Pénzügyi szolgáltatások

Ebben az esetben nem az online bankolásra gondolnak az alkalmazásboltok, hanem a megtévesztő vagy kártékony pénzügyi szolgáltatásokra és termékekre. Amennyiben pénzügyi appot fejlesztenél, az alkalmazás által célzott minden régió és ország állami és helyi jogszabályainak meg kell felelned, és az ezzel kapcsolatos dokumentumokat fel is kell tölteni a store-ba.

Mire érdemes figyelni? Ne próbálj olyan appot feltölteni, ami bináris opciós kereskedésre nyújt lehetőséget. A kriptovaluta bányászatra szintén nincs lehetőség, kivéve, ha az appal csak egy másik eszközön irányítod a bányászatot. 

Önmagában a személyi kölcsön nem tiltott, viszont minden feltételt kristálytisztán fel kell tüntetni, és különösen kell figyelni az adatvédelemre. Ebben az esetben ugyanis szenzitív adatokhoz fér az app.

Szerencsejáték

A szerencsejáték sem nem tiltott, ahogy az az offline térben is elérhető. Viszont meg kell felelni bizonyos szabályoknak. A Google esetében külön ki kell tölteni egy jelentkezési űrlapot, ha ilyen alkalmazást szeretnél publikálni. Az App Store szintén felhívja a figyelmet arra, hogy kiemelt ellenőrzésen fog átesni az app, így nem kell meglepődni, ha az engedélyezésre várni kell. 

Kizárólag legális szerencsejátékokat engedélyeznek a boltok, és arra különösen kell figyelni, hogy az adott országban, ahol elérhető az alkalmazás, milyen jogszabályok érvényesek. Tehát a lottó, sportfogadás, póker, kaszinójátékok, lóversenyek is engedélyezettek, amennyiben megfelelnek a szabályoknak, és minden szükséges dokumentumot feltöltünk az alkalmazásboltokba.

Felhasználó által létrehozott tartalom

De hát a Facebook is ilyen, nem? De, pontosan! Bár a Facebook és a többi social media platform sem teljesen tökéletes, a szabályozásoknak megfelelnek. A kulcsa mindennek a moderálás. Az appnak biztosítania kell a kifogásolható anyagok szűrését, lehetővé kell tenni a sértő tartalmak bejelentését, valamint a visszaélő felhasználók tiltását. Az applikációm belül pedig közzé kell tenni az app üzemeltetőjének elérhetőségét is.

Egészségügyi tartalmak

A kártékony egészségügy tartalmakat és szolgáltatásokat szintén tiltja az App Store és a Play Store. Nem véletlen, hiszen az ezzel kapcsolatos irányelvek nélkül kisebb katasztrófa is kialakulhat például egy járványhelyzet során. Mi számít kártékonynak?

  • Ha az appon keresztül vényköteles gyógyszereket próbálunk értékesíteni vény nélkül.
  • Jóvá nem hagyott szerek népszerűsítése és értékesítése. Ezzel kapcsolatosan egy folyamatosan bővülő listát is készített a Google, ami már most is elég hosszú.
  • Egészséggel kapcsolatos téves információk. Ezek teljesen szembemennek a fennálló orvostudományi közmegegyezéssel, és óriási kárt okozhatnak.
  • COVID-19-cel kapcsolatos korlátozások.
  • Egészségügyi funkciók: első körben utána kell nézni a jogi szabályozásoknak, illetve fel kell tüntetni a metaadatokban, hogy nem számítanak orvosi eszköznek.
  • Klinikai szolgáltatások kifizetése.
  • Az Apple a fentiek mellett kiemeli a gyógyszeradagoló alkalmazásokat is. Ezeknek kizárólag a gyógyszergyártótól, kórháztól, egyetemtől, egészségbiztosítótól, gyógyszertártól vagy más jóváhagyott szervezettől kell származniuk,

Blokklánc-technológia

Alapvetően nem tiltott a technológia használata, de számos követelménynek kell megfelelni: egyrészt az adott ország jogszabályainak, másrészt a Google irányelveinek. A szabályok folyamatosan változnak ezen a területen, hogy biztonságosabbá tegyék a technológia terjedését és használatát, ezért érdemes nyomon követni a Google erre vonatkozó cikkét.

 

Bízunk benne, hogy cikkünkkel segítséget nyújtottunk az alapvető korlátozások és tiltások átlátásában. Amennyben van egy app ötleted, de nem vagy biztos abban, hogy megfelel-e minden követelménynek, keress minket bizalommal.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

 

Források:

https://support.google.com/googleplay/android-developer/topic/9877466?hl=hu&ref_topic=9858052 

https://developer.apple.com/app-store/review/guidelines/#safety