Korábbi bejegyzésünkben az AR és VR technológia közötti különbségeket ismertettük, illetve bemutattuk a 2020-ban legnépszerűbb AR appokat. Ezúttal a VR vizeire evezünk, de előtte foglaljuk össze röviden, hogy miben is különbözik a kiterjesztett valóságtól.

Amikor magunkra veszünk egy VR szemüveget, abban a térbe találjuk magunkat, ahol az adott történet játszódik, így teljes mértékben kizárjuk a valóságos világot. Ezzel szemben az augmented reality, vagyis a kiterjesztett valóság nem zökkent ki a jelenből, ugyanabban a térben maradunk, és ebben jelennek meg virtuális elemek.

Tudtad, hogy a VR története egészen az 50-es évekig nyúlik vissza? Az egyik úttörője a Sensorama volt, amely egy nagyobb szerkezet, amelyet rövidfilmek megtekintésére használtak. A látvány mellé hang- és szaghatás, illetve érintés is társult. De ugorjunk is vissza a jelenbe, és nézzük meg, melyek az idei év legelterjedtebb VR appjai!

Within VR

Ezzel az alkalmazással a kedvenc CGI vagy animációs filmjeinket egy VR headset segítségével élhetjük át. De nem csak animációkat, hanem rengeteg 360 fokos videót, állatokról szóló dokumentumfilmeket, GoPro kamerával rögzített videókat és még sok más vizuális élményt is szinte testközelből élvezhetünk.

A legjobb VR alkalmazások közé rangsorolt Within VR kiválóan működik iPhone-on, de Android eszközökön, valamint Google Cardboard-al is, valamint a videók tárháza folyamatosan bővül, így egyre több szórakozási és tanulási lehetőséget rejt magában.

Google Earth VR

A Google újításával a virtuális turizmus új szintre lépett. A felhasználók teljesen új szemszögből fedezhetik fel a világot, amely így mindenki számára elérhetővé válik. Mit nyerünk ezzel az alkalmazással? Például megismerhetjük a világ leghihetetlenebb helyszíneit, képes mérni a magasságokat, területeket, 360 fokos nézetben forgathatjuk meg a bolygót és még sorolhatnánk.

VR Space

A VR Space egy fantasztikus megoldás, amely elérhetővé teszi a felhasználók számára, hogy az általunk ismert univerzumban kalandozhassanak. Elegendő egy VR eszköz ahhoz, hogy a Nap, a csillagok, bolygók között túrázhassunk HD minőségben. Az élmény túlmutat a vizualitáson, ugyanis elképesztő zenei megoldásokkal párosul, miközben lenyűgöző kilátást biztosít az űrre. A magával ragadó VR felület optimalizált Fulldrive VR kalandot biztosít az “űrturisták” számára.

Youtube VR

A YouTube töretlen népszerűsége csak tovább fokozódik a VR technológiával. Miért is ne hozhatnánk közelebb azt a helyszínt, ahová a kedvenc videónk elkalauzol? A Google Play áruházból letölthető a VR app, melynek segítségével felpimpelheted az élményt, 3D és 360 fokos videókat tekinthetsz meg úgy, hogy szinte te magad is részese vagy a jeleneteknek. Emellett nem csak a billentyűzet segítségével, de hangvezérléssel is ugrálhatsz a térben, valamint a videók között, amely ma már szinte kötelező elem az ilyen appoknál.

GoPro

KIjelenthetjük, hogy a GoPro már korábban is rengeteg izgalmat hozott az életünkbe, hiszen általa nehezen elérhető helyszíneken is készíthetünk felvételeket. A széleslátószögű kamerái lehetővé teszik, hogy 360 fokos képeket és videókat készítsünk, a HERO7 Black kamerájával pedig lehetővé teszi Facebook és YouTube streamelést is.  

Nem véletlen, hogy a fenti alkalmazások a legnagyobb vállalatoknál összpontosulnak, hiszen egyre gyorsuló, élményt hajszoló világunkban kénytelenek kielégíteni a felhasználók igényeit.

Bár a kezdetekben a virtuális valóságra csupán egy újabb szórakozási lehetőségként tekintettünk, kétségtelen, hogy ma már túlmutat ezen, hiszen része az edukációnak, valamint az információ iránti szükségleteinkre is választ ad. A VR és AR technológiák idővel úgy alakítják át a fogyasztási szokásainkat, hogy szinte észre sem vesszük, és erre a kisebb vállalatoknak is reagálniuk kell.

 

Forrás:

https://24.hu/tech/2016/04/18/a-vr-volt-a-vr-van-a-vr-lesz-de-mi-is-az-a-vr/

https://www.ubuntupit.com/best-vr-apps-for-android-devices/

https://www.redbytes.in/best-vr-apps/#4

https://www.mobileappdaily.com/2018/07/25/best-vr-apps-for-entertainment