A két fogalom régóta elterjedt a különböző mobilalkalmazásokban, gondoljunk csak a gyerekek számára készített mesékre, gamerek által használt élethű játékokra, a múzeumok tárlatvezetéseire, modern technológiákkal felpimpelt kiállításokra. Ennek ellenére gyakran egy kalap alá veszik ezeket a fogalmakat, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy melyik pontosan mit jelent.

A virtual reality, vagyis a virtuális valóság sokak számára ismert eszközei az Oculus Rift, a Samsung Gear VR vagy Google Cardboard. Ezek mindegyike úgy működik, hogy egy szemüveget felvéve az adott világba csöppenünk. Ma már számtalan játék készül ehhez hasonló szoftverekkel több kevesebb sikerrel, amelyek közül talán a Sony PS VR az egyik legismertebb.

Az augmented reality, magyarul kiterjesztett valóság a jelenlegi térbe helyezi a nem létező elemeket. Gondoljunk csak a Pokémon Go 2016-os térnyerésére, amely szinte kortól és nemtől függetlenül beszippantotta az embereket. Ebben az esetben a mobiltelefon kameráján keresztül látható valóságos térben jelennek meg a figurák, amelyeket össze lehet gyűjteni.

Jelenlegi bejegyzésünkben az AR appokbóll hozunk néhány olyan példát, amelyek az idei toplistákra is felkerültek.

DoodleLens

A DoodleLens egy szórakoztató AR alkalmazás, amelynek a működése igen egyszerű. Egy egyszerű rajzot kell készítened egy darab papírra, majd az alkalmazással lefényképezni. Az alkalmazás ezt matricává alakítja, és ez később a telefon képernyőjén használható, tehát lényegében a rögzítendő képre helyezi rá a saját matricákat. Ezenkívül animációt is lehet készíteni belőlük, különféle effekteket kaphatnak, így mozoghatnak is. 

Facebook

A kiterjesztett valóság főként a történetekben jelenik meg, így különféle AR-szűrőkkel színesíthetjük a fotókat, videókat. Emellett a Messenger appban is találkozhatunk olyan maszkokkal, amelyek érzékelik az arcunkat, mozgásunkat, és ezáltal vicces “jelmezekbe” bújhatunk. Természetesen ez csak egy kisebb szelete a történetnek, ugyanis marketing eszközként kiválóan megállja a helyét, és még számos lehetőséget kínál, amelyen folyamatosan dolgoznak a fejlesztők.

Google Translate

Gondoltad volna, hogy az egyik legnépszerűbb fordítóalkalmazás is használ AR technológiát? Pedig így van! Kétség sem fér hozzá, hogy ezzel a népszerű appal szinte minden internet felhasználó találkozott. A szövegek fordításán túl a valós időben történő beszélgetést is támogatja két különböző nyelvet beszélő személy között.

Az alkalmazás AR technológiája lehetővé teszi, hogy a telefon kameráján keresztül látott szöveget valós időben fordítsa le. Ez sokat segíthet, ha például külföldön szeretnénk utcatáblákat értelmezni, esetleg étlapot fordítani.

Inkhunter

Gondolkodtál már azon, hogyan mutatna a kiszemelt tetoválás a testeden? Az Inkhunter egy egyedülálló AR alkalmazás, melynek segítségével megnézheted, hogyan mutat az adott minta, mielőtt azt ténylegesen és végérvényesen rádtetoválnák. A működése roppant egyszerű: tollal ki kell jelölni a tetoválás helyét a bőrön, majd a telefon kameráját arra a pontra helyezve láthatjuk a tetoválást.

IKEA Place

Óriási ötlet, amely hiánypotlónak számít a lakberendezésben! Az app lehetővé teszi a szoba kamerával történő felmérését, valamint a tárgyak digitális elhelyezését a térben. Egyszerűen megtervezhető, hogy hová milyen bútorokat szeretnénk tenni, kipróbálhatjuk, hogy milyen dekor elemek illeszkednek stílusban és méretben. Az ehhez hasonló appok térnyerésével elfelejthetjük az olyan kérdéseket, hogy “Nem lesz túl feltűnő itt a kanapé?”, vagy “Biztosan elfér itt még ez a könyvespolc?”.

A fenti példák csak egy kis szeletét mutatják be azoknak az apponak, amelyek jól használták az AR technológiát. Ennek ellenére még ezek körében is rengeteg fejlesztés várható, ugyanis a technológia rohamos tempóban fejlődik, így néhány év elteltével oldschool-nak számítanának.

Következő bejegyzésünkben is izgalmas listával várunk, ugyanis a legnépszerűbb VR appokat nézzük meg.

Forrás: https://www.androidauthority.com/best-augmented-reality-apps-and-ar-apps-for-android-584616/