Az online streaming szolgáltatók sikere töretlennek látszik, hazánkban pedig főként a Netflix és az HBO Max versengenek a film- és sorozat-rajongók figyelméért és kegyeiért.

Nagyon nehéz lenne eldönteni, hogy melyik streaming platform jobb, hiszen a legtöbb esetben nem csak a felület minősége dönt, hanem a kínálat is, így részben ízlés dolga, hogy ki melyiket választja. Tehát ahelyett, hogy a kínálat alapján értékelnénk, az applikációjukat fogjuk górcső alá venni.

Nézzünk előtte a számok mögé!

“Az HBO első negyedéves üzleti jelentése alapján az HBO és HBO Max előfizetők száma tavaly összesen 13 millióval, csak idén pedig 3 millióval bővült, ezzel a teljes előfizetői bázis megközelíti a 77 millió főt. Ez ugyan továbbra is jelentősen elmarad a Netflix körülbelül 222 millió, illetve a Disney+ közel 130 milliós előfizetői táborához hasonlítva, a tulajdonosnak mégis akadhat oka az optimizmusra.” – közölte nemrégiben a hwsw.hu. Ez arra enged következtetni, hogy az HBO szárnyalása még csak most kezdődik.

Míg az HBO Maxot a Google Play Áruházból 50 000 000+ alkalommal telepítették és 360 840-en értékelték, a Netflix 1 000 000 000+ telepítésnél jár, és 13 044 809 értékelést kapott. Ez ugyan betudható lehet annak is, hogy az HBO Max alkalmazása később jött ki, viszont pontozásban is a Netflix nyert 4,2 pontszámmal, szemben az HBO Max 2,5-ös értékelésével.

Lessünk bele a funkciókba!

HBO Max

Az HBO Max mobilalkalmazásba belépve kiválaszthatjuk, hogy melyik profillal szeretnénk használni az appot.

A főoldalon rögtön ajánlásokkal találkozhatunk, ami előnyös, hiszen segít a döntésben. Felajánlja, hogy folytathatjuk, amiket korábban elkezdtünk, a korábbi megnézett filmek alapján újakat ajánl, megmutatja a saját listát, amit magadnak állíthatsz össze, illetve az új és (hazánkban) népszerű filmeket, sorozatokat.

A főmenüre kattintva a legfontosabb kategóriák jönnek elő: sorozatok, filmek, originals, legnézettebb, újdonságok. Alatta pedig a különböző stílusok között is keresgélhetsz az alapján, hogy vígjátékot, akciófilmet, dokumentumfilmet vagy egyéb tartalmat néznél.

A menüstruktúra egyik előnye, hogy kétféleképpen juthatunk el mondjuk a vígjáték sorozatokig. Kiválaszthatjuk, hogy vígjátékot néznénk, majd ezt követően el lehet dönteni, hogy filmet vagy sorozatot, illetve fordítva is működik. A filmekre vagy sorozatokra kattintva is válogathatunk a műfajok között.

Ha egy filmre kattintunk, hiányérzet foghat el, ugyanis a film alatt csupán egy rövid leírást, a stábtagokat és a rendezők, írók neveit láthatjuk, de előzetest sajnos nem. És sok esetben ez segít a legtöbbet abban, hogy eldönthessük, meg szeretnénk-e nézni a filmet. Szóval ha HBO Max-ot használsz, akkor mellette az IMDb is legyen megnyitva.

Ahogy már fentebb is említettük, a felületen saját listát állíthatsz össze, így akár utazás közben is kitalálhatod, hogy mit néznél meg este. A másik előnyös funkció, hogy le lehet tölteni filmeket, melyek később akár internet-hozzáférés nélkül is megtekinthetők.

Netflix

A Netflix szintén hasonló kategóriákat ajánl fel rögtön a főoldalon: tévéműsorok, nézd tovább, top tévéműsor Magyarországon, újonnan a kínálatban, illetve a különböző műfajok. A korábban megtekintett filmek alapján újabb filmeket és sorozatokat javasol, de nem csak ömlesztve, hanem kategóriánként. Tehát ha például vikingekről szóló sorozatot néztünk, akkor az alapján is javasol újat ebben a kategóriában, illetve a legjobb tippeket is összegyűjti egyéb előzmények alapján.

Szintén működik a kedvencek/saját lista funkció, ahová elmenthetjük, hogy mit néznénk meg később. Így akár már rögtön a telefonon meg lehet jelölni az ismerős javaslatát, nincs szükség jegyzetekbe írogatni.

A Netflix másik előnye, hogy rengeteg olyan alkategóriát hozott létre, ami segít, ha specifikusan szeretnénk keresgélni: kikapcsolhatatlan tévéműsorok, kosztümös filmek, hollywoodi filmek és még sorolhatnánk.

Újabb érdekesség, hogy akkor sem hagy cserben, ha fogalmunk sincs, mit nézzünk, csak kellene valami a vacsi mellé. A Lepj meg funkcióra kattintva rögtön elindít egy random sorozatot, illetve ha az mégse tetszene, akkor nyomhatunk egy next gombot. KIcsit olyan, mintha a TV előtt ülve nyomkodnánk a távkapcsolót, hogy mit nézzünk.

A letöltés funkció itt is működik, akárcsak az HBO Max esetében, így akár repülőn utazva sem kell a sorozatfüggőség elvonási tünetei miatt aggódni.

És a legjobb, ami az HBO Max-ból nagyon hiányzik, hogy előzeteseket nézhetünk. A film alatti információk szakaszra kattintva azonnal bejön az előzetes, ami betekintést nyújt a film hangulatába, miliőjébe.

 

Úgy gondoljuk, hogy manapság a különböző tech és szórakoztatóipari cégek mobil alkalmazásainak értékelése kihagyhatatlan, hiszen gyakran az okostelefonunkon keresztül kerülünk velük kapcsolatba.Reméljük, hogy a fenti kis összefoglaló segített új megvilágításba helyezni a két streaming óriást.