A különböző sportegyesületek marketingjében jelentős szerepet játszik a közösségépítés, legyen szó a sportolókkal, szurkolókkal vagy akár a támogatókkal történő szoros és közvetlen kapcsolattartásról. Nincs kétség afelől, hogy ez a téma nem csak külön fejezetet, hanem tanulmányokat is megérne. Cikkünkben egy ennél is speciálisabb irányt mutatunk be, mégpedig az appon történő közösségépítést. Miben segíti ez az eszköz az eredményes kapcsolattartást, valamint a toborzást? Hogyan tudjuk eljuttatni az üzenetünket a lehető leghatékonyabb módon a felhasználók számára?

Szeretnénk már rögtön az elején leszögezni, hogy a ma már hagyományosnak mondható eszközök, mint a közösségi média oldalak vagy csoportok, weboldal és hírlevél mind hasznos és hatékony módja a kommunikációnak, viszont amennyiben erősíteni szeretnénk a bevonódást, és versenyelőnyre szeretnénk szert tenni a többi egyesülettel, klubbal szemben, kénytelenek vagyunk új eszközökhöz folyamodni: a mobilalkalmazáshoz.

A mobilappok népszerűsége és hatékonysága nem vitatott, ugyanis a 2020-as statisztika adatok alapján az emberek 49%-a naponta több mint 11-szer használ egy alkalmazást, az Y- és Z-generáció viszont ennél aktívabban használ appokat, és nem mehetünk el ez a tény mellett. Erről bővebben egy korábbi bejegyzésünkben is beszámoltunk.

Cikkünk első részében az egyesületek/klubok sportolói szempontjából vizsgáljuk az előnyöket. Nézzük, milyen funkciókat integrálhatsz te is az appodba, amennyiben a közösséged marketingjét szeretnéd fejleszteni.

Hírek, aktualitások

Valószínűleg te is tapasztaltad, hogy a különböző közösségi média felületeken az algoritmus változása miatt egyre kevesebb felhasználóhoz jutnak el a posztjaid, illetve a hírlevelet is egyre kevesebben olvasnak – kivéve a nagyon elkötelezett rajongókat.

Ahhoz, hogy elkerüld a reklámzajt, két lehetőséged maradt: a fizetett hirdetések vagy az applikáció fejlesztés, ami ugyan szintén befektetést igényel, de egy olyan közösséget építhetsz fel, amit a későbbiekben sokkal hatékonyabban érsz el kevesebb anyagi ráfordítással.

Az egyesület legfontosabb híreit az app felhasználói rögtön a főoldalon láthatják, legyen szó kedvezményes csomagról, vagy akár az olyan közérdekű közleményekről, amelyek elég gyakoriak voltak az utóbbi időszakban a járványhelyzet miatt. 

Hatékony értékesítés

A tagsági kártyák és bérletek értékesítése kapcsán bátran kijelenthetjük, hogy soha nem volt ennyire egyszerű! Az érdeklődőknek nem kell a weboldalon, közösségi média platformon nyomozniuk, vagy edzés előtt még azzal időt tölteniük a recepción, hogy megvásárolják a bérletüket, hanem az appon keresztül bankkártyás fizetéssel intézhetik, amire szükségük van. És ezek még csak az alapok.

Nem csak jegyeket, bérleteket, hanem az egyesület merchandising termékeit is feltöltheted a shopba. A sportolók részére különböző hasznos kiegészítőket, például kulacsot, törölközőt, gumiszalagokat és egyéb segádeszközöket is értékesíthetsz.

A közösség ereje

Az appon belül felhasználói profilokat is létrehozhatnak a tagok, és akár kis csoportokban vagy privátban is chatelhetnek. Az edzőnek nem kell külön felületet használnia, ha kommunikálni szeretne a sportolókkal, de arra sincs szükség, hogy ország világ előtt a weboldalon vagy a Facebook oldalon ossza meg a közérdekű közleményeket az aktuális edzés kapcsán, ugyanis lehetséges, hogy ez csak tíz embert érint.

Push értesítések

A fentiek mindegyikére ráerősítenek a felugró értesítések, amelyeket használhatsz az aktualitások megosztására, kedvezmények, jegyek, bérletek és merchandising termékek promózására. Ennek köszönhetően biztosan nem tűnsz el a reklámzajban, és a lehető leghatékonyabban építheted a sportolói közösségedet.

Bejegyzésünk második részében másik oldaláról mutatjuk be az app előnyeit, mégpedig a szurkolók és támogatók szemszögéből. Ezáltal olyasmit kínálhatsz számukra, amellyel hosszú távon növelheted a bevételeidet és magabiztosan tervezheted az egyesületed jövőjét.

Amennyiben elnyerték a tetszésedet a fenti mobil app funkciók, és végig azon töprengtél, hogy mekkora ötlet lenne a te egyesületed számára is egy hasonló alkalmazás, kérj személyre szabott ajánlatot, és segítünk megálmodni, majd megalkotni a saját mobilalkalmazásodat!