Amikor mobil applikáció fejlesztésére kerül sor, gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen kiadásokkal érdemes számolni a későbbiekben. Az alkalmazást ugyanis nem elég elkészíteni, naprakészen is kell tartani, ami további költségekkel jár, amelyeket jó, ha előre meg tudunk tervezni.

Ahhoz, hogy képet kaphassunk a fenntartáshoz szükséges ráfordításról, számos tényezőt kell számításba venni. Nem mindegy, hogy milyen mobil applikációt szeretnénk és hogy azt milyen céllal fogjuk használni, valamint az sem, hogy mi magunk mennyi szerepet vállalunk abban, hogy a felület naprakész legyen.

Első lépés: a tervezés

Tehát amennyiben elhatároztuk magunkat, hogy a vállalkozásunknak szüksége van applikációra, meg kell határozni a fő profilt, melynek mentén elkezdődhet a munka. Ehhez a döntési folyamathoz kaphat segítséget korábbi cikkünkből (link).

A későbbi kiadásokat az is döntően befolyásolja, hogy milyen rendszerre készül majd a fejlesztés., Ez hibrid app esetén a költségek magasabbak lehetnek, hiszen a frissítéseknek is több, különböző igényhez kell majd alkalmazkodnia.

Azzal már a tervezési fázisban is érdemes tisztában lenni, hogy bármely más befektetéshez hasonlóan a kezdeti költségek magasabbak, mint a későbbi, fenntartásra fordított összegek. Jó stratégiával és megfontolt kialakítással egy applikáció hamar visszahozza azt a pénzt, amelyet ráfordítunk, így a későbbiekben jóval kevesebb fejtörést fog okozni.

Hogyan is néznek ki a költségek a gyakorlatban?

Ahhoz, hogy egy kellően stabil és működőképes applikáció jöjjön létre szükség van a megfelelő szakemberek munkájára. Az ő munkájuk óránként nagyjából 5-8 000 forint körül mozog az esetek többségében. Az alkalmazás elkészítése egy hosszadalmas folyamat, átlagosan 100-120 óra szükséges ahhoz, hogy egy középkategóriás fejlesztés elkészüljön. Ezt az összeget nagyban befolyásolja a megrendelés egyedisége és komplexitása.

Ha az alkalmazás készen van, akkor kell a figyelemnek a naprakészség felé fordulnia. Minden esetben felkínálunk a megrendelések mellé egy szakmai tanácsadást is, melynek során segítjük az ügyfelet a tervezés során, valamint abban is, hogy mire lesz szükség később, hogy az alkalmazás hatékony eszköze maradhasson a vállalkozásnak.

Attól függően, hogy milyen típusú applikációról beszélünk, úgy nőhetnek és csökkenhetnek ezek az értékek. Egy játék fejlesztése például sokkal bonyolultabb és időigényesebb, mint egy taxi-alkalmazás elkészítése. Az idő és az összetettség függvényében pedig egyenes arányban nőnek a költségek is.

Azok a csomagjaink, melyek tartalmaznak egy egyszerű adminisztrációs felületet, drágábbak ugyan, ám végeredményében sokkal gazdaságosabbak is. Az így elkészülő applikációkat ugyanis könnyedén lehet frissíteni saját kezűleg. Ez egy hibrid – tehát Androidra és iOS-re egyaránt elkészülő – alkalmazás esetében 1 250 000 forintot jelent. Ez az összeg azonban csak hozzávetőleges, hiszen az egyedi igények függvényében változhat.

A fenntartás költségei természetesen jóval alacsonyabbak, mint amik az első fejlesztésekhez tartoznak. Ebben az esetben ugyanis már meglévő kódsorokkal és funkciókkal kell dolgozni, tehát a kidolgozás fázisára már nincs szükség, hacsak nem újdonságot szeretnénk beépíteni a meglévő applikációba.

Hatékony költségvetés készítéséhez tehát érdemes előre megfontolni mindazokat, amelyekre szükség lehet a fejlesztés során és azt követően. Ezek ismeretében már könnyedén kiszámítható az az összeg, amelyet évente rá kell majd fordítani a frissítésre és a fenntartásra egyaránt. Ha szeretne pontos képet kapni arról, hogy milyen lehetőségei vannak és ez milyen fenntartási költségekkel jár, kérje árajánlatunkat még ma! Hatékony árajánlat kéréséhez pedig itt találja útmutatónkat.