Mobilbarát weboldalak fejlesztése esetén olyan nyelveket és könyvtárakat használunk, mint a HTML5, a CSS3 és a jQuery. A laikus szemlélődőnek ez természetesen megeshet, hogy nem mond semmit. Ideje egy kicsit megismerkedni a fejlesztések belső felépítésével, melynek köszönhetően a weboldalak és az applikációk végül összeállnak egy egésszé.

Ahhoz, hogy mindez érhetővé váljon, fontos, hogy tisztázzunk olyan alapvető kifejezéseket, mint a reszponzív weboldal vagy a HTML5. Mielőtt belevágnánk a közös munkába, azt sem árt megismerni, hogy miért hasznos egy cég számára, ha a weboldala mobil- és keresőbarát. Ezek fényében azt is könnyebb meghatározni, hogy mire lesz szüksége Önnek és a cégének.

Lássuk, hogyan válik egy weboldal reszponzívvá!

A reszponzív weboldalak kialakításának célja, hogy a weblap más platformokon megtekintve is optimálisan jelenjen meg. Az a site, ami ilyen módon készül el, kényelmesen olvasható asztali számítógépen, táblaképen, de akár telefonon is. Ez megkönnyíti a lehetséges ügyfelekkel és partnerekkel való kommunikációt.

A reszponzivitás abban rejlik, hogy a tervezett oldal rugalmas felépítést kap, így képes alkalmazkodni ahhoz az eszközhöz, amelyen éppen megtekintik. Miben nyilvánul meg mindez? Az elemek mérete mindig relatívan kerül meghatározásra, akárcsak a képeké, így a képernyőtől függ a végső elrendezés.

Az oldal ennek köszönhetően minden felületen nem csak jól olvasható, de könnyedén használható is. Bizonyára Ön is találkozott már olyan weboldallal, ami a mobiltelefonján megnyitva nemes egyszerűséggel szétesett, vagy akár használhatatlan volt. Ez, különösen a mai rohanó világban éppen elég ahhoz, hogy eltántorítsa az érdeklődőt, hiszen csak nehezen juthat hozzá a kívánt tartalomhoz.

Tehát, mi az a HTML5 és mire jó egyáltalán?

A HTML nyelve önmagában nem egy új találmány. Az 5-ös számmal ellátott újabb verziója egy átdolgozott változat. A HTML5 lehetővé teszi, hogy a webes alkalmazásokhoz ne legyen szükség bővítmények, vagyis plug-inek telepítésére. Ilyen plug-in például az Adobe Flash vagy a Microsoft Silverlight, amelyek sok esetben még ma is szükségesek bizonyos elemek megjelenítéséhez a különböző weboldalakon.

Mivel ez a nyelv sokkal nagyobb szabadságot és több lehetőséget is elérhetővé tesz a fejlesztők számára, ezért könnyebben elérhető az, hogy az oldalak kialakítása, mint ahogy fentebb is említettük, relatívvá válhasson. Ez nem csak a különböző eszközök közötti rugalmasságra vonatkozik, de a különböző böngészők sajátosságaira is.

A teljes eredményhez természetesen már szükség van a többi tényezőre is, tehát a CSS-re és a jQueryre is. A CSS gondoskodik a weboldal és az oldal tartalmainak megjelenéséről, míg a jQuery a HTML kód és a JavaScript közötti kapcsolatot biztosítja.

Egyszerűbben megfogalmazva: ha a kód egy épület, a CSS annak az exteriőrje és enteriőrje, a jQuery pedig a munkásokkal és az alapanyagok forgalmazóival létrejövő kommunikáció. A különbség az, hogy mindez egy olyan nyelven történik, amit a laikus nem ért, ezért van szükség programozóra, aki egy érthetőbb, vizuális síkra teszi ezt az épületet a lakói számára.

Mindezekből látható, hogy a weboldalak összeállítása egy komplex munka, ami nem csak sok felkészülést, de naprakészséget is igényel a fejlesztők részéről. Ám mindez kulcsfontosságú szerepet tölt be annak során, hogy cége weboldala magas színvonalúvá és funkcionálissá válhasson.

Szeretné Ön is elkészíteni cége saját applikációját? Tekintse meg csomagajánlatainkat, vagy érdeklődjön elérhetőségeink valamelyikén egyedi ajánlatért. Profi csapatunk minőségi, precíz munkával és szakmai támogatással hálálja meg a belénk vetett bizalmat.