Az okostelefonok gyors térnyerésének köszönhetően a fizetési lehetőségeink is bővültek. A legjobb appok olyan fizetési megoldást választanak, ami miatt el sem kell hagynod az alkalmazást. A Statista felmérése szerint 2022-re a mobilappon keresztül történő tranzakciók értéke elérheti a 14 billió dollárt, ami egy nagyon gyors növekedést feltételez. Amennyiben te is az alkalmazásodba integrálnád a fizetést, szükséged lesz egy mobilapp payment gateway-re, vagyis egy fizetési kapura, ami lehetővé teszi a két fél közötti pénzügyi tranzakciók lebonyolítását.

De hogyan is működik az appon belüli vásárlás?

Ha cipőt, pizzát vagy mozijegyet vásárolsz, az alkalmazás felkínálja az online fizetési lehetőséget az alkalmazásba épített payment gateway rendszeren keresztül. Miután az összes mezőt kitöltötted (név, kártyaszám stb.), a fizetés feldolgozása a következőképpen történik:

  1. A payment gateway szolgáltató elküldi az információt a kártyát kibocsátó banknak.
  2. A bank elküldi a kérést a fizetési rendszerednek (MasterCard, VISA stb.).
  3. A fizetési rendszer ellenőrzi az ügylet időtartamát.
  4. A bankod küld egy hitelesítési kódot, amely engedélyezi a fizetési rendszernek a fizetés befejezését.
  5. Ezt követően a kódot elküldik a payment gateway szolgáltatónak, és ha a bank jóváhagyja a tranzakciót, a pénzt átutalják az eladó bankszámlájára.

Amennyiben megfelelő az internetkapcsolat, a fentiek csupán néhány másodpercet vesznek igénybe. Éppen ezért nagyon fontos a payment gateway, vagyis a fizetési átjáró rendszerek biztonsága. Másodpercenként hatalmas mennyiségű pénz és személyes adat megy át ezeken a rendszereken. Annak érdekében, hogy védjék a titkos adatokat, a legtöbb fizetési rendszer HTTPS biztonsági protokollt, IP-cím ellenőrzési mechanizmusokat és aláírást is használ.

Alkalmazáson belüli fizetési rendszerek

A fizetési rendszer kiválasztása a termék vagy szolgáltatás típusától függ.

App Store fizetés, ha virtuális termékkel/szolgáltatással kereskedsz

Amennyiben előfizetéseket, kiegészítő szolgáltatásokat vagy prémium felületeket értékesítesz, akkor az alkalmazáson belüli számlázás, iOS vagy Android API rendszereit kell biztosítanod. Érdemes tudnod, hogy mind az Apple, mind a Google (15-30%) jutalékot kér a mobilappon belül végrehajtott tranzakciókból, és megtiltják minden egyéb payment gateway szolgáltató rendszerének a használatát.

Payment gateway szolgáltatók, ha fizikai árut vagy szolgáltatást adsz el

Ha kézzel fogható termékeket, alkalmazáson kívüli szolgáltatásokat értékesítesz, az Apple és a Google is egy harmadik fél payment gateway rendszerét javasolja. A meglévő alkalmazásodba egyszerűen integrálhatod a kiválasztott SDK, vagyis szoftverfejlesztői csomag rendszerét, amely minden tranzakciót a lehető legbiztonságosabb módon bonyolít le a bankokkal.

Ha tetszett a fenti összefoglaló, maradj velünk, mert nemsokára bemutatjuk a legnépszerűbb payment gateway szolgáltatókat, amelyekkel a biztonságos tranzakció mellett számos egyéb előnyre tehetsz szert. Például tudtad, hogy az egyik ilyen szolgáltató a VISA és a Mastercard mellett akár Bitcoint is elfogad? A következő bejegyzésünkben többek között erről is olvashatsz.

Forrás: theappsolutions.com