A megvalósítás és publikálás

Előző blogbejegyzésünkben (link), bemutattuk az ötlet megszületésétől ajánlatkérésig tartó utat, amelyet a felek közös megállapodása, a szerződés tesz hivatalossá.

Egy jó szerződés minimum az alábbiakat tartalmazza:

  • a megrendelő és kivitelező adatai (cégnév, képviselő neve, céggel/vállalkozással kapcsolatos adatok, székhely/cím, e-mail cím, telefonszám)
  • a vállalási határidő,
  • a projekt minél részletesebb elemzése (a dokumentáció, specifikáció szerepelhet a szerződés mellékleteként)
  • az projekt teljes ára, esetleges részlefizetési ütemezés és/vagy előleg,
  • a szerződés megszűnésére vonatkozó rendelkezések,
  • a projektről harmadik személynek való nyilatkozat feltételei stb.

A jó szerződés mindkét fél részéről keletkeztet kötelezettségeket és jogosultságokat, ugyanakkor egyformán védi mindkét felet.

A hivatalos lépések után kezdődhet a fejlesztés folyamata. A fejlesztés lényege, hogy a fejlesztő egy általa preferált kódnyelv szabályait alkalmazva elkészíti az applikáció „vázát” a rendelkezésére álló információk alapján, ami az ajánlatkérés szakaszában a tudomására jutott.

Nálunk legtöbbször hybrid alkalmazás készül (Hybrid applikáció fejlesztés), hiszen jelenleg erre van a legtöbb igény. A hybrid alkalmazás lényege, hogy az applikáció egyik része natív, a másik webes környezetben működik. Ilyen esetekben weboldalt is készítünk, amelyen keresztül a megrendelő képes például kapcsolatot tartani az applikációt letöltő felhasználókkal, vagy promóciós célra használja azt.

A „vázra” – amely ekkor már hibamentes – kerülnek bele az egyéb funkciók, mint például a push üzenet küldés.

Az a jó fejlesztő, vagy fejlesztői gárda, amely bepillantást enged a fejlesztés menetébe. A megrendelőnek is fontos látnia, hogy hol tart a fejlesztés folyamata, és hogy hogyan lesz az ötletből „kész termék”. Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy egy tesztszerveren, saját, külön felhasználói névvel és jelszóval, fázisonként bepillantást engedünk a megrendelőnek a fejlesztésbe. Így láthatja, véleményezheti a már elkészült munkát.

Készre jelentés után, de még az élesítés előtt, érdemes a megrendelőnek is átnézni teljes egészében a projektet. A legjobb, ha saját készülékén teszteli az összes funkciót, így jelezheti az esetleges hibákat, javítani valókat.

Amennyiben készen áll az élesítésre az applikáció, úgy már csak a feltöltésről, és az applikáció „helyéről”  kell gondoskodni. A feltöltés történhet a megrendelő saját fiókjából (vagyis a Google Play-nél és/vagy az iTunes Connent-nél regisztrált fiókkal kell rendelkeznie), de a fejlesztő fiókjából is. Az applikáció tárolása pedig lehet a fejlesztő szerverén, vagy a megrendelő által megjelölt szerverre kerül.

Innentől már csak egy dolog van hátra: minél több felhasználó letöltse az applikációt és használja!

További mobil alkalmazás fejlesztéssel kapcsolatos információ: https://www.app-arak.hu/