Hogyan kereshetek pénzt egy mobil applikációval?

Amikor saját applikáció készítésére kerül sor, az első kérdések között felmerül az is, hogy vajon mennyi pénzt lehet majd így keresni és hogy hogyan. Minden befektetés akkor igazán jó, ha megtérül az az összeg, amit ráfordítottak. Ezt a kérdéskört járjuk most alaposan körbe.

Habár napjainkban már szinte elengedhetetlen eszközt jelentenek a különböző alkalmazások ahhoz, hogy elvégezzük mindennapi feladatainkat, a mobil marketing sokak számára jelenthet kihívást. Sokan nem szívesen invesztálnak nagyobb összeget a fejlesztésbe, helyette inkább más csatornákra koncentrálják energiáikat. Pedig egy jól megtervezett és alkalmazott mobilos platform sokat lendíthet a vállalkozáson.

Hogyan lehet mégis hatékony eszköz egy app?

Mindenki más okból tölt le egy-egy alkalmazást, ám egy dologban mindenkinek egyezik a véleménye: a jó applikáció hasznos és szórakoztató is egyben. Ezt a két szempontot tehát érdemes szem előtt tartani, amikor eltervezzük a saját felületünket.

Azt is érdemes előre meghatározni, hogy mi a célja a fejlesztésnek. Több ügyfél? A saját brand kialakítása és bővítése? Eladások? Ha feltesszük magunknak ezeket a kérdéseket, könnyedén meghatározhatóvá válnak azok az eszközök, amelyekre szükség lesz majd a mobilos felületen.

A mobil marketing eszközei

Az applikációkon belül jelentősen eltérnek a marketingeszközök a hagyományostól. Mivel a reklámfelület már az érdeklődők kezében van. A következő lépés, hogy vonzóvá tegyük számukra azokat az ajánlatokat, amiket kínálunk és hűségre ösztönözzük őket.

Elérhetővé tehetünk például különleges ajánlatokat, amelyek csak az alkalmazás felhasználói számára hozzáférhető. Ezzel a meglévő usereket aktivitásra, míg azokat, akik még esetleg nem használják, letöltésre ösztönözhetjük.

Az app keretein belül lehetőség van üzenetek, információk közzétételére is. Ezek lehetnek push-értesítések, melyek az alkalmazáson kívül jelennek meg, vagy in-app üzenetek, amelyek használat közben válnak láthatóvá. Közzétehetünk kérdőíveket is, melyekből képet kaphatunk arról, hogy mik azok a termékek és szolgáltatások, amelyek jól működnek és mi az, ami még fejlesztésre szorul.

Ahhoz, hogy hatásos eszköz maradjon az applikáció, fontos, hogy mindig naprakész legyen. Frissítésekkel, a legújabb információk megosztásával és az újdonságok folyamatos kínálatával fenntartható a felhasználók érdeklődése.

Hogyan érhetem el, hogy letöltsék az alkalmazásomat?

Mint az élet számos más területén, itt is igaz a mondás, hogy magától semmi nem történik. Az app store-ok kínálata rohamos tempóban változik állandó jelleggel, hiszen naponta rengeteg új alkalmazást töltenek fel rájuk. Nem érdemes tehát kizárólag arra hagyatkozni, hogy majd véletlenül rábukkannak az érdeklődők.

Ahhoz, hogy minden lehetséges vevőhöz eljusson az applikáció híre fontos, hogy minden lehetséges csatornánk kommunikáljuk. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy elérjük azokat a lehetséges felhasználókat, akik már egyébként is érdeklődnek.

A store-okon keresztül is elérhetőek nagyobb tömegek egy jó kialakítással. Ehhez szükséges az, hogy gondoskodjunk a megfelelő keresőoptimalizálásról, hogy azok, akik a miénkhez hasonló tartalomra vágynak, minket is megtalálhassanak a listában, valamint a figyelemfelkeltő bemutatkozásról az app oldalán.

A másik remek eszköz arra, hogy az alkalmazás ne vesszen el a tömegben, ha jó értékeléssel is rendelkezünk. Erre egyébként elhelyezhetőek alkalmazáson belüli értesítések is, amelyek buzdítják a felhasználókat arra, hogy minősítsék az élményüket.

Mivel ezeknek az alkalmazásoknak a fejlesztése időt és pénzt egyaránt igényel, fontos, hogy előre megtervezzük eszközeinket, amelyek segítségével később ezek sokszorosan megtérülhetnek. Hatékony stratégiával és gondosan kialakított felülettel a vállalkozás és annak jó híre is jelentősen növekedhet.