Az App Store némi haladékot adott azok számára, akik még nem tettek eleget két fontos szabályozásnak az alkalmazásukban. Az egyik ilyen az In-App Purchase kötelezővé tétele, a másik pedig a fiókok törlési lehetősége az appon belül.

Mit jelent az In-App Purchase, és mi a teendőm?

Az alkalmazáson belüli vásárlás (IAP) segítségével – ahogy a neve is mutatja – az appba belépve vásárolhatsz extra tartalmakat vagy előfizetéseket. Ilyen lehet például a Spotify vagy a Netflix előfizetés, tehát ennek is több kategóriája létezik. Ugyanis előfizethetsz abban az esetben is, ha egy adott játékot korlátozások nélkül használnál, extra szinteket szeretnél elérni, de abban az esetben is, ha nem szeretnéd látni a hirdetéseket.

Az Apple-nek ezzel kapcsolatosan elég szigorú szabályrendszere van. Amennyiben appon belüli funkciókat szeretnél anyagi juttatás ellenében, azt kizárólag az appon belüli vásárlással tudod megoldani, minden egyéb mechanizmus tiltott. Ezen kívül még számos olyan szabály létezik, amit kötelező betartani:

  • nem használhatsz appon belüli pénznemeket, hogy a vásárlók “borravalót” adhassanak;
  • az appon belül vásárolt kreditek nem járhatnak le;

A további részletek kattintás után az Apple weboldalán tekinthetők meg.

Mi változott?

Ehhez képest újdonság, hogy a COVID-19 világjárványra hivatkozva az Apple haladékot adott bizonyos esetekben. Sokan ugyanis a pandémia miatt álltak át személyesen kínált szolgáltatásokról digitális felületre. Emiatt a fenti szabályozást elhalasztják a fizetős online csoportos szolgáltatásokat kínáló alkalmazások esetében.

Ez lehetővé teszi, hogy két személy között valós idejű, közvetlen szolgáltatásokat nyújtó alkalmazások (például tanítás, orvosi konzultáció, ingatlan megtekintés, edzés) az alkalmazáson belüli vásárlástól eltérő vásárlási módszereket is alkalmazhassanak.

Az ilyen appok tulajdonosai 2022. június 30-ig kaptak haladékot.

Fiókok törlése alkalmazásokon belül

Az App Store iránymutatása kötelezővé teszi, hogy minden olyan alkalmazásnak, amely lehetővé teszi a felhasználói fiók létrehozását, elérhetővé kell tennie, hogy minden felhasználó saját maga az appon belül egyszerűen törölhesse is korábban létrehozott fiókját, ha úgy dönt. A követelmény határidejét 2022. január 31-ről szintén 2022. június 30-ig hosszabbították meg a végrehajtás összetettségére hivatkozva. 

Azonban fél év nem túl sok idő, érdemes időben felkészülni, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogyan oldod meg a frissítést:

  • A fiók törlésének lehetősége legyen könnyen megtalálható.
  • Az Apple a trükközőkre is gondolt, ugyanis nem elegendő a fiók ideiglenes letiltásának vagy deaktiválásának a lehetősége, a személyes adatokat a fiókkal együtt  véglegesen törölni kell.
  • Az erősen szabályozott iparágakban működő alkalmazásoknak további támogatási folyamatokat kell biztosítaniuk a fiók törlésének könnyítésére (például pénzügyi intézetek).

Amennyiben téged is pozitívan érintenek a fenti határidők, fellélegezhetsz egy pár másodpercig, utána viszont érdemes betervezni az appod frissítését. A frissítéssel kapcsolatban mindenképpen érdemes felkeresned a fejlesztőt, aki az appodat fejlesztette.