Az Ajaki Tűzoltó Egyesülettel több mint két éve indult az együttműködésünk, ugyanis ekkor debütált az Önkéntes Tűzoltó Riasztó és Értesítő Alkalmazás, amely célja a gyors reagálás és a tagok pontos informálása, ezáltal pedig az emberéletek és vagyontárgyak minél hatékonyabb megóvása. Az applikáció 2020-ban elnyerte az Invitech InnoMax díját.

Ezúttal szintén egy olyan projektben vehettünk részt, amit szívügyünknek tekintünk: elindítottuk az Önkéntes Tűzoltó Riasztó hivatalos támogató oldalát, amely segítségével a lehetőségekhez mérten bárki támogathatja a szervezetet, ezáltal az önkénteseket.

Sokszor akár néhány másodperc is elegendő ahhoz, hogy emberéleteket mentsünk. Egy időben érkezett riasztás, egy hatékonyan működő riadólánc hatalmas segítség a katasztrófák elleni harcban.

Egy ilyen katasztrófa esetén az idő ellenünk dolgozik. Valószínűleg sok önkéntes tűzoltó- és mentőszervezet szembesült már azzal a problémával, hogy szükség esetén miként tudja a lehető leggyorsabban riasztani tagjait és hogyan tudja nyomon követni, hogy egy adott pillanatban mekkora az elérhető állománya. Ebben nyújt segítséget számukra az Ö.T.R.A. alkalmazás, amely lehetőséget kínál az önkéntes (és önkormányzati) tűzoltók értesítési problémájára gyorsan, egyedi módon.

Az alkalmazás főként olyan klasszikusan működő önkéntes tűzoltó- és mentőszervezetek számára lehet hasznos, ahol az állomány otthonából, munkahelyéről, vagy más külső helyszínről kerül riasztásra.

Az appon keresztül az önkéntesek telefonjuk segítségével, gyorsan és egyszerűen tudják jelezni a szervezet számára amennyiben egy adott-, vagy akár egy későbbi időpontban készenlétet vállalnak.

Az alkalmazás a katasztrófavédelemtől érkező e-mail értesítéseket dolgozza fel, továbbítva a szervezet tagjai számára az alkalmazáson belül. A rendszer elődje az SMS riasztás volt, viszont az appon keresztül lényegesen több információt kapnak a tűzesetekről az önkéntesek, ami óriási segítség lehet számukra.

Riasztás esetén az alkalmazás támogatja a szolgálatvezetőket a riasztandó névsor gyors felállításában és azonnali értesítés küldésében. Az app riasztás esetén az önkéntesek telefonjain beépített hangjelzést ad és azonnali válaszlehetőséget kínál fel. A kapott riasztásokra a beállított felhasználók különféle státuszüzenetekkel (pl.: megyek a szertárhoz) reagálhatnak.

Az Önkéntes Tűzoltó Riasztó és Értesítő Alkalmazás (Ö.T.R.A.) használata jelenleg minden önkéntes tűzoltó számára díjmentes, semmilyen költsége nincs, de állandó internet elérés szükséges. A mobil applikáció a Google Play, valamint az Apple Store felületén érhető el.

Hogyan támogathatod az egyesületet?

Az önkéntes tűzoltók szabadidejük feláldozása terhére vállalt tevékenységük során számtalan emberéletet mentenek, amiben az applikáció kulcsfontosságú szerepet tölt be.

Az ötlet kitalálója Ajaki Tűzoltó Egyesület szeretné, ha ez a létfontosságú alkalmazás a jövőben is ingyenesen elérhető lenne, ezért támogatókat keresnek, hogy a fejlesztés a korábbi magas szinten folytatódhasson.

Ezek az egyesületek sokszor erőn- és anyagi lehetőségeiken felül vállalnak szerepet a katasztrófák elhárításában, ezért a felajánlott támogatások és adományok egészen biztos, hogy jó helyre kerülnek.

Arra biztatunk mindenkit, hogy lehetőségeihez mérten támogassa az applikáció fennmaradását és további fejlődését. A támogatás most egyszerűbb, mint gondolnánk, hiszen a https://otra.hu/ oldalon egy egyszerű gombnyomással elindítható akár pár száz forintos adomány is.