Ahogy korábban a weboldalak, úgy a mobil applikációk is egy komoly evolúción estek át, mire kiderült, mi mindenre használhatók. A szórakozás mellett a kapcsolattartásban, a munkavégzésben, vásárlásban, illetve a mindennapi ügyintézésben is a segítségünkre van.

De mi a helyzet a tanulással? Cikkünkben arra térünk ki, hogy miért lehetnek hasznosak a diákok, akár a gyermekek számára az appok, és ha oktatással foglalkozol, miért szükséges neked is weboldal és online kvízek helyett saját applikációban gondolkodni.

1. Elérhető tananyag

Az applikáció egyik előnye, hogy minden tananyagot feltölthetsz és akár egyben, akár fokozatosan elérhetővé teheted azokat a diákok számára. Ez nem csak a tanulók számára jelent óriási segítséget, hanem a tanároknak is, hiszen minden információt egy helyen tárolhatnak, nincs szükség különböző felhőtárhelyekre.

2. Videós tartalmak

Az elmúlt két év mindenkit megtanított arra, hogy az oktatás online is működőképes, amennyiben rendelkezünk a megfelelő eszközökkel. Egy saját app lehetővé teszi a diákok számára, hogy a bármely napszakban “besétáljanak az előadásra”, hiszen az alkalmazásban könnyedén megoszthatók a felvételek. Az élő előadással szemben a videónak még számos előnye van: bármikor újranézhető, visszatekerhető, és a világ bármely táján elérhető az anyag. Nem véletlen, hogy ma már egyre népszerűbb szinte minden területen, legyen szó nyelvtanulásról vagy sportolásról.

3. Interaktív tartalom

Ahhoz, hogy az appod valóban ütős legyen, és a tanulást is segítsen elmélyíteni, el kell érned, hogy a diákok valóban bevonódjanak (ez az online marketingből ismert engagement). A weboldalakkal ellentétben az appok lehetővé teszik a párbeszédet, támogatják az interaktív tanulást:

  • a design 100%-ban telefonra van szabva, ami kényelmes a diákok számára,
  • a tartalmakat személyre szabhatod,
  • érdekes diagramokkal, infografikákkal, animációkkal dobhatod fel a tanulást, amelyek szintén mobilra lettek szabva,
  • a diákok visszajelzéseket adhatnak, ami fontos lehet az app csiszolásánál.

4. Tesztek, kvízek

Nem csak a tartalom, hanem a teljes alkalmazás az interakcióra épül. A tesztek ugyanis a tanulás elengedhetetlenek részét képezik, és appon keresztül ezek is leegyszerűsíthetők és szórakoztatóbbá tehetők, mintha személyesen vagy egy webes űrlapon keresztül történne.

Különböző témákban és szinteken tehetsz elérhetővé kvízeket, amelyek segítségével a diákok bármikor gyakorolhatnak és felkészülhetnek a vizsgákra. Segítheted őket tippekkel, ha elakadnak, ugyanis a tanulásnál nagyon fontosak az apró sikerélmények.

5. Gamifikáció

A felhasználói élményt számos módszerrel növelheted, és az egyik közülük a gamifikáció, amire találó magyar kifejezést még mindig nem találtak. Játékokkal, jutalmakkal és jelvényekkel játékossá teheted az appodat, ezzel pedig tanulásra ösztönözheted a diákokat, amivel mindenki jól jár. A gamifikáció segíti a diákok kognitív fejlődését, és növeli az alkalmazás iránti elkötelezettséget.

6. Push értesítések

A felugró értesítésnek az oktatásban is fontos szerepe van. Az app automatikusan jelezheti a diákoknak, ha elérkezett a tanulás ideje, vagy ha elérhetővé vált egy újabb tananyag. Az app naptárában nyomon követhetők a tesztek, vizsgák időpontjai, és a diákok értesítést kaphatnak előtte, hogy időben felkészüljenek. Extra szolgáltatásként külön felkészítőt is felajánlhat azok számára, akik úgy érzik lemaradtak a tanulással, ami akár élő online videós konzultációt is jelenthet a tanárral.

7. Közösségépítés

Aki azt gondolja, hogy tantermen kívül nem építhető ki egy erős közösség, az téved. A diákok az appon keresztül is megoszthatják egymással a tapasztalataikat, csoportokat alkothatnak, vagy akár privátban is chatelhetnek egymással és segíthetik egymást a tanulásban. A közösség erejét nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen sokak számára hatékonyabb egy csoport tagjaként tanulni, mintha teljesen egyedül tennék.

 

A fentiekből kiderül, mi mindenre is alkalmas egy alkalmazás, ha oktatásra használjuk. Nem csak szórakoztatóbbá, hanem hatékonyabbá is tehető általa a tanulás, ráadásul a tanárok munkáját is nagyban elősegíti. A telefonos alkalmazás remek kiegészítője lehet a személyes oktatásnak is, hiszen számos olyan terület van, ami igényli a jelenlétet. Orvostanhallgatóként, sport edzőként például nem lehetséges kizárólag egy online platformon elsajátítani a szakmát, viszont számukra is sokat segíthet a tanulásban és az elméleti vizsgákra történő felkészülésben.

Amennyiben tetszett a cikkünk, és te is elgondolkodtál az oktatás digitalizálásán, keress minket bizalommal, és már az ötlet kidolgozásában is szívesen segítünk.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!