Az NFC (Near Field Communication) forradalmasította az okostelefonok közötti adatátvitelt, így már egyre több alkalmazásban használják ezt a kényelmes és hatékony megoldást. Egy olyan technológiáról van szó, amely lehetővé teszi a fájlok vezeték nélküli átvitelét az egyik mobil eszközről a másikra. A jól ismert Bluetooth technológiával ellentétben, az NFC általában 4, vagy maximum 20 cm a hatótávolsággal rendelkezik.

Mire használjuk az NFC-t?

Elsődleges alkalmazási területe a mobilfizetés. A legtöbb okostelefon már rendelkezik NFC chippel, amely lehetővé teszi a bankkártyák virtuális tárolását az eszközön. Ezenkívül olyan alkalmazások is elérhetők, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egyetlen érintéssel fizessenek a kijelölt pontokon, anélkül, hogy szükség lenne fizikai bankkártyára.

De nem csak fizetésre használják a technológiát, számos egyéb felhasználási módja is ismert, amelyeket az alábbiakban felsorolunk – a teljesség igénye nélkül.

  • Belépési rendszerek: Az NFC alkalmazható belépőkártya helyettesítésére, például irodaházaknál, szállodákban, rendezvényeken. Mivel a telefon mindig a kezünkben van, sokkal praktikusabb, mint a plasztik kártya.
  • Tömegközlekedés: A QR kód beolvasás mellett ma már Budapesten is használható az NFC a BKV járatain.
  • Interaktív plakátok: Az NFC lehetővé teszi az okostelefonok számára, hogy interaktív plakátokat olvassanak be, ahol például koncertjegyeket lehet közvetlenül megvásárolni.
  • Adatmegosztás: Az NFC lehetővé teszi a peer-to-peer kommunikációt, így adatok, kapcsolatok és képek gyorsan átvihetők két okostelefon vagy tablet között.
  • Hűségkártyák digitális tárolása: Az üzletek hűségprogramjaihoz tartozó kártyák digitálisan tárolhatók az okostelefonon, elkerülve a fizikai kártyák hordozását.
  • Okos otthon rendszerek: Az NFC lehetővé teszi az okostelefonokkal történő vezérlést az otthoni eszközökön, például okos zárakon vagy világításon keresztül.
  • Éttermi kínálat: nincs szükség nyomtatott menüre, az étlap és az itallap megosztásához elegendő egy NFC tag az asztalon, amit mobillal bárki beolvashat.
  • Alvás-mód: Elég egy NFC taget ragasztani az éjjeliszekrényre, és ha elhelyezzük rajta a telefont, akkor átkapcsol akkumulátor kímélő üzemmódba, valamint az ébresztőórát is aktiválja.

Eredetiség vizsgálat NFC-vel?

Csapatunk több NFC technológiás appot fejlesztett, amelyek közül a legkülönlegesebb talán az OSP Scan. Az alkalmazás lehetővé teszi a termékek eredetiségének gyors és megbízható ellenőrzését, ezáltal segít a felhasználóknak elkerülni a hamisított termékek vásárlását.

OSP Scan alkalmazás - Google Play
OSP Scan alkalmazás – Google Play

Az NFC alapú eredetiség-ellenőrzés mellett részletes információt is kaphatunk a termék részleteiről. Meg lehet nézni a gyártó nevét, a termék tulajdonságait, a származási országot és egyéb releváns adatokat.

Apple Wallet vs. Google Pay

A Google Pay-en történő NFC fizetés beállítása roppant egyszerű. Először is, bizonyosodj meg róla, hogy a mobilod támogatja az NFC-t és az érintéses fizetést. Töltsd le a Google Pay alkalmazást a Play Áruházból, majd kövesd a lépéseket. Hozzáadhatod a bankkártyádat, hitelkártyádat vagy egyéb fizetési módokat is, majd fizetésnél érintés nélkül fizethetsz. Az alkalmazás biztonsági beállításainak köszönhetően, például a képernyőzár vagy a biometrikus azonosítók, védheted a fizetési adataidat.

Az Apple Pay használata hasonlóan egyszerű. Nyisd meg az Apple Wallet alkalmazást. Itt hozzáadhatod a bankkártyákat vagy egyéb  fizetési módokat, majd kövesd az alkalmazás által vezetett lépéseket a fizetési mód beállításához. Az Apple Pay használatakor az eszközt egyszerűen az érintéses fizetési terminálhoz kell közelíteni, és arcfelismerés vagy ujjlenyomat használatával erősítheted meg a tranzakciót. Az Apple Pay szintén kiváló biztonsági intézkedéseket alkalmaz a felhasználók adatainak védelme érdekében.

Mindkét platform esetében a beállítási folyamat gyors és felhasználóbarát, lehetővé téve az NFC fizetések könnyű és kényelmes használatát.

 

Ha olyan applikációt fejlesztenél, aminek a használatát egyszerűsítené az NFC technológia, akkor semmiképpen ne habozz. A technológiát ugyanis napról napra egyre több app és okostelefon felhasználó alkalmazza.