A digitalizáció népszerűsége számos lehetőséget tartogat a különböző szolgáltatási területek számára, ilyen többek között az egészségügy is. Az orvosi diagnosztikai appokról egy korábbi cikkünkben is írtunk, ezúttal azonban olyan alkalmazásokat fogunk bemutatni konkrét példákkal, amelyek az egészségtudatos életvitelben és a egészségmegőrzésben nyújtanak támogatást.

Ezek ugyanis mind felhasználói, mind márkastratégiai oldalról hasznos eszközöknek számítanak. De vágjunk bele, és vegyünk sorra néhány népszerűbb kategóriát ezen a területen.

Vérnyomáskövető appok

Az ilyen típusú alkalmazások lehetővé teszik a magas vérnyomással rendelkezők számára, hogy nyomon kövessék a rendszeresen mért vérnyomásukat, ami egyrészt a tudatosságot is elősegíti, illetve az orvosok számára is fontos információval szolgál. Számos applikáció létezik, amelyek közül lehet válogatni, közöttük magyar fejlesztés is, amelyek az utóbbi években indított el a Magyar Hypertonia Társaság KardioNapló néven. Ez applikáció a fentebb már említett funkciókkal bír, ráadásul a páciensek az orvosuknak is továbbíthatják az adatokat, ami sokkal hatékonyabb és gyorsabb lehet, mint személyesen vagy telefonon egyeztetni. Emellett hasznos tanácsokat is nyújt a magas vérnyomással kapcsolatosan.

De ezen kívül még számos angol nyelven elérhető app létezik:

  • Blood Pressure Monitor & Info: szintén a vérnyomás naplózását teszi lehetővé, hogy ezáltal minden jobban figyeljen az egészségére, és naplózni tudja, mikor, milyen körülmények között magas a vérnyomása.
  • Welltory: egészség, pulzusmérő: Képes a pulzusszám és vérnyomásnapló követésére, illetve a stressz, energia és produktivitás mérésére is.
  • Heart Rate Monitor: Az app használatához a lejrás szerint elegendő a kamerához érinteni az ujjbegyünket, és néhány másodpercen belül megkapjuk a szívverésünket.
  • Qardio Heart Health: Az app segítségével nyomon követhető a vérnyomás, a szabálytalan szívverést, valamint 12 egyéb mérőszám mérőszámot (BMI, testzsír %, izom %, csont %, víz % stb.), ezen kívül a súly, EKG, hőmérséklet, véroxigén és pulzusszám. Ehhez azonban szükség van az általuk kifejlesztett eszközökre is: mérleg, vérnyomásmérő stb.

A fenti appok nem csupán orvosi rendelők számára lehet jó üzleti lehetőség (még akkor is, ha az app használatát ingyenessé teszik), hanem az orvostechnikai eszközök gyártóinak is.

Cikluskövető applikációk

A női egészség megőrzése érdekében a cikluskövető appok is hasznos találmánynak számítanak. Tehát nyugodtan el lehet felejteni a kis noteszokat, amely a nőgyógyásznál nem is biztos, hogy kéznél van, szemben az applikációval, ami ott a telefonon, ezáltal a páciens zsebében. Viszont ezek az appok nem csak arra jók, hogy havonta két dátumot bepötyögjünk. A menstruációs ciklus alakulása mellett a tünetek, a legtöbb app lehetőséget teremt a közérzet, tünetek rögzítésére, emlékeztetőkre (gyógyszer, nőgyógyászati vizsgálat ideje), illetve a testsúly nyomon követésére.

Nézzünk néhány példát:

  • Periódusnaptár- Period Tracker: Az app tartalmaz peteérés kalkulátor, termékenységi kalkulátort, és alkalmas a ciklus professzionális minőségű nyomon követésére, így nem kell számolgatni, hogy mely napokon nagyobb a valószínűsége a terhességnek, vagy épp ellenkezőleg.
  • Ciklus naptár: Szintén kiváló applikáció azoknak számára, akiket érint a teherbeesés, születés-szabályozás, fogamzásgátlás kérdése, vagy csak simán ellenőrizni szeretnék, hogy mennyire szabályos vagy szabálytalan a menstruációs ciklusuk. Diszkrét emlékeztetőket küld és PIN kóddal védhetők az érzékeny adatok.
  • Menstruációs naptár, Ovuláció: Szintén a fentiekhez hasonló funkciókkal bír, valamint az értékelése és letöltés száma is magas a Play Áruházban. Ez az app is figyel az adatbiztonságra, így ha illetéktelenek kezébe jut, akkor sem derülnek ki a személyes információk. 

Applikációk cukorbetegeknek

Talán nem is kell hangsúlyoznunk, hogy miért lehet életmentő egy ilyen applikáció a mai rohanó világban. A gyógyszerek megfelelő adagolása, a speciális étrend tartása, valamint a hipoglikémiás epizódok követése rendkívül fontos azok számára, akik cukorbetegként élik mindennapjaikat.

Nézzünk néhány konkrét appot, mit is tudnak:

  • Cukorbetegség – glükóz Napló: Nyomon követhető és elemezhető a vércukorszint, valamint interaktív grafikonok is készíthetők, amiket el lehet küldeni az orvosnak.
  • mySugr – Diabetes Tracker Log: Szintén a fentiekhez hasonló adatokat rögzít, emellett kiemelt applikációként rangsorolta a Forbes, a TechCrunch és a The Washington Post.
  • Diabetes:M – Blood Sugar Diary: Függetlenül attól, hogy 1. vagy 2. típusú diabéteszről van szó, segít a monitorozásban, illetve abban, hogy kiszámoljuk a megfelelő inzulin dózist.

A fenti appok egyszerűbbé teszik a páciensek mindennapjait, emellett üzleti szempontból is hasznosnak bizonyulnak, legyen szó magánorvosi szolgáltatásról vagy olyan orvostechnikai eszközök értékesítéséről, mint a vércukorszintmérők, vérnyomásmérők, menstruációs eszközök (pl. betétek, tamponok, menstruációs kelyhek stb.). Az applikáció extra szolgáltatást/terméket jelent a felhasználók számára, így a márkahűség is növelhető általuk.

Amennyiben te is hasonló appot szeretnél, keress minket, és már abban is segítünk, hogy kiderítsük, mely funkciók lehetnek nélkülözhetetlenek, és melyek nyújthatnak extrát a többi hasonló apphoz képest.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!