Néhány éve még az jelentette a legnagyobb problémát, ha egy vállalatnak nem volt weboldala. A kis- és közepes turisztikai vállalkozások körülbelül 60%-a még weboldallal sem rendelkezett ekkor. Ma már viszont az a kérdés, hogy a van-e applikációjuk.

Gondoljunk csak a nagyobb szállásfoglaló appokra. A Booking mobil alkalmazása ma már több mint 500 millió letöltésnél tart, ami azt jelenti, hogy rengeteg felhasználó inkább ezt használja, mint a weboldalt, ami nem véletlen: átlátható, egyből jön értesítés, ha bármi változik a foglalás státuszában vagy ha üzenetet küld a szállásadó, és még sorolhatnánk.

A Booking talán az egyik legjobb példa arra, hogy miért is hasznos egy weboldal felhasználói oldalról nézve. De mi a helyzet az üzleti megközelítéssel? Ugyanis a cél a bevételek növelése, de a költségek csökkentése is lehet ezzel párhuzamosan.

Mivel a telefon ott lapul a felhasználó zsebében, ha letöltötte az appodat, onnantól kezdve egyszerűbb elérni, mint más eszközökkel. Push üzeneteken keresztül bármikor megszólíthatod a felhasználókat egyedi ajánlatokkal, vásárlással vagy szállítással kapcsolatos információkkal, vagy megkérdezheted a véleményét a szolgáltatásod kapcsán.

A hírlevél ezzel szemben több ponton elbukhat. Szükséged van egy e-mail címre, amit manapság nem is olyan egyszerű megszerezni. Ha a hírleveled nem is landol a spam mappában, könnyedén végezheti a kukában vagy hagyják figyelmen kívül. A felhasználók automatikusan reklámként tekintenek rá, illetve kevésbé hajlamosak elolvasni, szemben egy push üzenettel, ami egyetlen mondatban összefoglalja a lényeget.

Az appok előnyei közé sorolható a gyors betöltődés, az offline mód használata, amennyiben nincs internet elérés, és még sorolhatnánk.

Ha a fejlesztések oldaláról közelítjük meg, szintén nagy az eltérés. Szemben a weboldalakkal, amelyeket akár WordPressben különösebb fejlesztések nélkül is össze lehet állítani, az appok nem ennyire egyszerű rendszerek egyelőre. Főleg ha minőségi és hatékony appot szeretnénk a hosszú távú bevételek reményében.

Erről és a fent felmerült kérdések kapcsán Kormos Milán, az AppSolution Kft. tulajdonosa beszél részletesen a Trend FM Monitor Délután című műsorában. 

Az interjú ide kattintva, a Trend FM weboldalán hallgatható meg.