Előző bejegyzésünkben érdekes adatokat hoztunk arra vonatkozóan, hogy miképpen teljesítettek az alkalmazás letöltések 2020-ban, az ezt megelőző években, illetve mit várunk a jövőtől. A tendencia azt mutatja, a letöltések folyamatosan növekednek, és bár azt gondolnánk, hogy egy átlagos felhasználó viszonylag kevés appot használ, ez a szám havonta a 30-at is elérheti. De hogyan teljesít a két alkalmazásokat árusító óriás? Ezúttal az App Store letöltési adatait, népszerű kategóriát vesszük sorra.

Google Play vs. App Store letöltések

Nem véletlen, hogy ezt a két platformot vizsgáljuk, hiszen hol is keresgélnénk máshol, ha szükségünk van egy jó appra?

Az iOS-eszközökkel rendelkező felhasználók iPhone alkalmazásokat töltenek le az Apple App Store-ból, míg az Android-alkalmazások felhasználói a Google Play Store-ba látogatnak appokért.

Az alábbiakban jól látható, hogyan teljesítenek a letöltések a két globális platformon:

A Google Play Áruházból világszerte magasabb a letöltések aránya, de jól látható, hogy 2017 és 2018 között mindkét platformon nőttek a letöltések. A Google Play Store letöltései egyik évről a másikra 14%-kal nőttek, míg az App Store-ban csak 3%-os volt a növekedés.

Nettózva a fentieket: a Play Store több letöltéssel rendelkezik, és nagyobb ütemben növekszik, mint az App Store.

De nézzünk egy aktuális statisztikát is a két platform együttes növekedéséről:

A 2020-as harmadik negyedéves csökkenés miatt nem kell aggódni, hiszen sok tényezőnek tudható be. Egyrészt, ezt megelőzően egy hatalmas növekedés volt, ami később stabilizálódni látszott,, de akár a jelenleg is tomboló vírushelyzetnek is köszönhető, hiszen ebben az időszakban enyhülni látszott a vírus, így a felhasználók lassítottak a tempón.

App Store letöltési statisztikák

Miután megvizsgáltuk a két appokat értékesítő bolt egymáshoz való viszonyát, külön-külön is érdemes megvizsgálni az egyes platformokat. Kezdjük rögtön az App Store letöltési statisztikáival.

A legnépszerűbb App Store kategóriák

Ahhoz, hogy alkalmazásod sikeres legyen, fontos megismerni a fogyasztói szokásokat. Ez különösen akkor fontos, ha egy új appal szeretnél debütálni. Hiszen az alkalmazásod lehet forradalmi mind szoftver, mind koncepció terén, ha nincs piaca, küzdelmes lesz az útja.

Íme az App Store legnépszerűbb kategóriái:

Az App Store piacát a játékok több mint 20%-os lefedettséggel uralják. Ezt követik a business appok 10%-kal, majd az edukáció kategória több mint 8%-kal.

Fontos megjegyezni, hogy csak a népszerűség kedvéért nem szabad megpróbálni egyéb kategóriába sorolni egy appot, hiszen annak relevánsnak kell lennie. Ez a “trükközés” teljesen ellentétes az App Store irányelveivel, és ezen feltételek megsértésével az App Store eltávolíthatja az alkalmazást.

Mielőtt elindítanád az alkalmazásodat az App Store felületén, érdemes ismerned az aktuális és múltbéli adatokat, valamint azokat a trendeket, amelyek a későbbiekben hatással lehetnek a letöltéseidre, és nem utolsó sorban a célcsoportod használati szokásaira. Ne maradj le, hiszen a következő cikkünkben a Google Play Store letöltéseit vizsgáljuk!

 

Forrás:

https://buildfire.com/app-statistics

https://www.statista.com