A világjárvány hatására az offline keretek közül egyre többen mozdultak át az online térbe, így a mobil alkalmazások terén is új trendek alakultak ki. A Statista adatai szerint jelenleg több mint 2,5 millió alkalmazás érhető el a Google Play Store-ban, és 1,85 millió az App Store-ban.

2021 a legjelentősebb évnek számít a mobil alkalmazások evolúciójában. Amennyiben te is mobil alkalmazás fejlesztését fontolgatod, itt az ideje, hogy naprakész legyél a legújabb mobilalkalmazás trendekkel. Ugyanis ebben a szférában óriási a verseny, éppen ezért a mobil alkalmazások fejlesztői folyamatosan fejlettebb szoftverek, jobb hardverek és kifinomultabb fejlesztőeszközök után kutatnak.

1. 5G technológia

A 3G és 4G evolúciójának következő szakasza az 5G, ami nem csak a gyorsabb internetkapcsolat-sebességet jelenti, hanem egyéb olyan funkciókat is elérhetővé tesz, amelyek forradalmasíthatják a társadalmunkat, például az egyre több csatlakoztatható eszköz vagy az intelligens városok.

Szakértők szerint az 5G négyzetméterenként több mint 1 millió eszköz csatlakoztatását teszi lehetővé. A tendencia abba az irányba mutat, hogy mindent eszközünket össze tudjuk kapcsolni: a mobilunkat az autóval, hűtőszekrénnyel, mosógéppel és a biztonsági kamerával.

Az 5G technológiának köszönhetően azonnal és megszakítások nélkül nézhetünk videókat, a videóhívások pedig sokkal tisztábbak és élesebbek. A különböző egészség- és edző appok segítségével valós időben figyelemmel kísérhetjük az egészségi állapotunkat, és probléma esetén azonnal értesíthető az orvos. Gondoljunk csak bele, mekkora segítséget jelenthet, ha egy beteg rokonunk ápolásáról van szó, és a munka mellett nem tudunk a nap minden percében vele lenni.

2. A Beacon-technológia növekvő térnyerése

A Beacon-technológia, amelyet eredetileg az Apple termékeként hoztak létre, 2013 óta létezik. A helyalapú marketing hatékonyságának kulcsa, hogy a kisméretű jeladók továbbítják az információkat az intelligens eszközöknek. Ezáltal nyomon követhető, hogy kik kerestek rá bizonyos termékekre, felkeresték-e a boltot, vagy esetleg vásároltak-e ott. Ez a technológia a Google hirdetési kampányok hatékonyságát is új szintre emeli. 

2021-ben számíthatunk arra, hogy a Beacon-technológia egyre több mobil alkalmazásban jelenik meg, ezáltal még pontosabban hajthatunk végre célzott marketing kampányokat.

3. Felhőalapú szolgáltatások

A cloud szolgáltatások kapcsán rengeteg városi legenda kering, hiszen már évek óta létezik, és használjuk. Ez idő alatt rengeteget változott, új szolgáltatók jöttek létre, és sokan hullottak ki, ez idő alatt pedig az adatbiztonság is sokat fejlődött.

2021-ben több, a felhőbe integrált alkalmazással számolhatunk, amely lehetővé teszi a költségek csökkentését, a hatékonyság növelését és a mobil alkalmazások felhasználói élményének javítását.

4. Adatbiztonság

2020-ban soha nem látott módon növekedett az alkalmazások használata, amely velejárója, hogy a felhasználók számtalan munkával és szabadidővel kapcsolatos információt tárolnak mobiltelefonokon és felhőalapú tárhelyeken.

Emiatt a biztonság és a magánélet védelme minden eddiginél kritikusabbá vált. 2020 januárja óta az Egyesült Államokban a mobilbanki szolgáltatások 50%-kal növekedtek, melynek eredményeként az FBI figyelmeztetést adott ki a mobilbanki csalásokra.

5. Fókuszban a hordható technológia

Amióta a Fitbit 2009-ben piacra dobta az első hordható testmozgáskövető eszközt, az órák, kar- és fejpántok, valamit az ékszerek formájában viselhető technológia soha nem látott mértékben növekszik. Jelenleg a Garmin, az Apple és a Samsung számítanak a legnagyobb szereplőknek, és az ő esetükben az applikációkba integrált eszközök sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak, mint 12 hónappal ezelőtt. 

A hordható technológia ma már nem csak a sportrajongók játékszere, hanem sokkal inkább olyan kiegészítő, amely a szélesebb közönségek számára is elérhető, így ezt mindenképpen szem előtt kell tartani 2021-ben.

A mobil appok fejlődése sokkal kényelmesebbé teszik az életünket, hiszen időt spórolnak, így több időnk jut a fontosabb dolgokra. A digitalizációs gyorsvonat óriási sebességgel robog a síneken, és már csak az a kérdés, hogy te mikor szállsz fel rá.

 

Forrás: https://mediashark.com.au/mobile-app-trends-2021/