Ahogy széles körben elérhetővé váltak az okostelefonok, rögtön beszippantották a gyerekeket, ami szülői felügyelet nélkül rossz hatással lehet rájuk. Azonban léteznek olyan telefonos applikációk, amelyek segíthetik a gyerekek – és természetesen a felnőttek – oktatását vagy akár az autodidakta módon történő tanulásukat. Az alábbiakban olyan appokat gyűjtöttünk össze, amelyek támogatják a tanulást vagy segítségükkel új nyelveket, szakterületeket sajátíthatunk el.

Duolingo

A Duolingo a világ egyik legnépszerűbb nyelvtanulást segítő alkalmazása, melynek segítségével akár 35 nyelven is tanulhatsz. A gyakorlás különböző feladatok megoldásával történik, ráadásul a szóbeli és írásbeli – vagyis a szokásos writing, reading, listening, speaking – feladattípusokat folyamatosan változtatja, így változatos és szórakoztató. A különböző szinteken egyre nehezebb feladatokat kell megoldani, és arra motivál, hogy tovább haladj. Amennyiben elhanyagolod a Duolingo napi szintű használatát, az rendszer kedves emlékeztetőt küld e-mailben, miszerint elérkezett a tanulást ideje. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott, akár nyelvórák mellett is.

Coursera

A Coursera saját applikációján tömeges, nyílt online kurzusokat ajánl. Alapítói a Stanford egyetem számítástudomány professzorai. Különböző neves egyetemekkel működik együtt, valamint azok egyes kurzusait online is elérhetővé teszi, legyen szó mérnöki tudományról, bölcsészetről, orvostudományról, biológiáról, társadalomtudományok ról, matematikáról, gazdaságtudományról és egyéb területekről. 

BrainScape

A Brainscape tanulókártyákkal optimalizálja a tanulást. A hagyományos módszerhez képest annyi a különbség, hogy a tanuló maga egy 1-től 5-ig terjedő skálán értékelheti, mennyire volt biztos a válaszban. Minél alacsonyabbra értékeli, annál gyakrabban fog feltűnni az adott kártya. Ráadásul különböző csoportok, tanárok is készíthetnek kártyákat, így a távoktatásban és a házi feladat kiadásában is segítséget nyújthat. 

Photomath

A matek egyenletek megoldása sok diák számára okoz bonyodalmakat, és közéiskolában már a szülők többsége sem igazán tud segíteni a gyerekének, ha nem használja a munkája során ezt a tudást. A Photomath meglehetősen egyszerű megoldást kínál. A feladat pusztán annyi, hogy le kell fotózni a matek egyenletet, és az app megmutatja lépésről lépésre, hogy hogyan kell megoldani. Itt természetesen nem az a cél, hogy a gyerek csalással elsunnyogja a tanulást, hanem hogy megtanulja az egyenlet szabályait és logikáját, és felismerje az iskolában tanult módszereket. Ide kattintva egy videóban egyszerűen elmagyarázzák a működését. Valószínűleg sok szülő örült volna egy ilyen appnak az éjszakába nyúló tanulás helyett. Az írott és nyomtatott írást is képes felismerni, és nem szükséges internet a használatához.

Khan Academy

A Khan Academy változatlanul első helyen áll a legjobb ingyenes oktatási alkalmazások listáján. Célja, hogy ingyenes és színvonalas oktatást biztosít mindenki számára, de elsősorban azon hátrányos helyzetben élő gyermek számára, akiknek korlátozozzak a tanulási lehetőségei. A tanulók saját tempójukban gyakorolnak: a cél először a teljes megértés, majd a tanulás felgyorsítása. A leckék több nyelven is elérhetők, és folyamatosan fejlesztik az appot, így egyre szélesebb tudásra tehetünk szert általa. Újabban elindult a Khan Academy Kids is, ami a 2-8 év közötti gyerekek oktatását segíti.

A fenti toplista jól tükrözi, hogy szinte minden területen találunk olyan mobilalkalmazást, amellyek akár még a buszon, várakozás közben vagy kevés szabadidő mellett is fejleszthetjük a tudásunkat. Amennyiben tetszett az összefoglalónk, kövesd az oldalunkat, ahol a izgalmas és hasznos app trendekről és fejlesztésekről tudhatsz meg többet.

 

Forrás:

mindster.com

smartclinic.hu