A mobilappok népszerűsége világszinten növekvő tendenciát mutat. A Statista becslései szerint az appokból származó globális bevételek értéke 2025-re akár a 613 milliárd dollárt is elérheti, szemben a 2020-as 318 milliárd dollárral.

Egyre több kis- és középvállalkozás fog app fejlesztésbe, melynek következményeként egyre nagyobb hangsúlyt kap, hogy milyen mobilappot dobunk a piacra, ugyanis már itt is óriási a verseny. És sajnos akinek nincs saját alkalmazása, az olyan, mintha nem is nevezett volna erre a globális versenyre.

Éppen ezért cikkünkben visszatekintünk a 2021-es évre, és megnézzük a 2022-es mobilalkalmazás-fejlesztési előrejelzéseket.

De miért is fontos, hogy ismerjük ezeket a trendeket?

Azok az mobilappok, amelyek egyedi igényekre adnak választ, innovatív megoldásokat alkalmaznak és magas színvonalú felhasználói élményt nyújtanak, a felhasználók megtartásában is hatékonynak bizonyulnak, ami végső soron a bevételeket növeli. Ahhoz, hogy az alkalmazásod megfeleljen ezeknek a követelményeknek, ismerned kell a technológia, a felhasználói viselkedés és a piac legújabb trendjeit. A továbbiakban ezeket vesszük sorra.

5G technológia

Az 5G rohamosan terjed, és jó úton halad afelé, hogy a mobiltechnológiákban alapkövetelménynek számítson. A Statista szerint a globális 5G technológia piaca 2030-ra várhatóan 620,72 milliárd dollárt tesz majd ki. Olyan felhasználóbarát előnyökkel bír, mint például a megnövekedett teljesítménysebesség, a gyors adatátvitel és az alacsonyabb késleltetés. Éppen ezért érdemes fontolóra venni.

IoT és felhőalapú megoldások

A dolgok internete (IoT) technológia és a mobilra csatlakoztatott intelligens tárgyak már évek óta léteznek, és a piac egyre növekszik. A Statista szerint az IoT-vel kapcsolatos kiadások 2023-ra várhatóan elérik az 1,1 milliárd dollárt. Az IoT és a felhőalapú technológia egyéb előnyöket is kínál: többek között alacsonyabb működési költségeket, nagyobb hatékonyságot és más platformokhoz történő egyszerű kapcsolódást.

AI és gépi tanulás

A mobilalkalmazások személyre szabott felhasználói élményének biztosítása érdekében a gépi tanulási algoritmusokat alkalmazó mesterséges intelligencia lesz a kulcsfontosságú technológia. A mesterséges intelligencia elengedhetetlen a navigációhoz, a beszédfelismeréshez és a természetes nyelvi feldolgozáshoz (NLP). Ezek az algoritmusok azonban nem csak a kényelmünket szolgálják, hanem a csalások és a gyanús tevékenységek felderítése révén a biztonságot is fokozhatják.

Mobilkereskedelem

A járványhelyzet még inkább ráerősített arra a tendenciára, hogy egyre többet és többen vásárolunk online. Ennek hatására egyre több kiskereskedő készít natív alkalmazásokat vagy progresszív webes alkalmazásokat (PWA), hogy jobb vásárlási élményt nyújtson. De ez csak a kezdet. A mobilkereskedelem piaca 2022-re várhatóan mintegy 22 milliárd dollárra növekedhet, hiszen egyre több kis-, közép- és nagyvállalat tapasztalja azt, hogy az appok bevezetése utána valóban növekednek a bevételek, illetve a vásárlói elköteleződés is megugrik.

AR & VR

Az AR/VR technológia integrálása a mobilalkalmazásokba még mindig egy kialakulóban lévő trend, de érdemes képben lenni az irányokkal. A Statista szerint a globális kiterjesztett valóság (AR), virtuális valóság (VR) és kevert valóság (MR) piac az előrejelzések szerint 2021-ben eléri a 30,7 milliárd dollárt, és 2024-re közel 300 milliárd dollárra nőhet.

Az AR/VR technológia nem csak játékokhoz vagy szórakoztató appokhoz hasznos, hiszen a felhasználók megtervezhetik akár a kertjük térkövezését, megálmondhatják a nappalijuk berendezését és ruhákat próbálhatnak fel. És ez csak egy kis szelete annak, amire a jövőben használni fogjuk ezeket a technológiákat.

Appok szétnyitható telefonokhoz

Szétnyitható vagy összecsukható, most már mindannyian az okostelefonokra gondolunk, és nem a hagyományos “butatelefonos” verzióra, aminek a trendje a 2000-es évek elején tombolt. A Statista szerint 2022-ben várhatóan 50 millió darabot gyártanak és szállítanak majd le. Emiatt érdemes meggyőződni arról, hogy a vadonatúj mobilappunk zökkenőmentesen fut az összecsukható készülékeken is. Azonban ezek a készülékek több előnnyel is járnak, ugyanis a nagyobb képernyő több helyet jelent a részletes és magával ragadó élményhez.

A fenti technológiák egy része hamarosan már nem újdonságnak fognak számítani, hanem alapkövetelménynek ahhoz, hogy ne tűnj el a versenytársak árnyékában. Éppen ezért érdemes figyelni a trendeket, hiszen csakúgy, mint a Facebook és Google, az appod szintén a marketingstratégiád részét képezi, ráadásul ez a saját személyre szabott platformod.

 

Források:

saucelabs.com

netsolutions.com