Az okostelefonok megjelenése óta az appok átvették az uralmat bizonyos területek fölött, mint például a kapcsolattartás, szórakoztatás, vásárlás vagy edukáció. Ennek hatására egyre több márka és vállalat kapott észbe, hogy bizony nekik is szükségük van mobilappra, amivel válaszolhatnak a felhasználók igényeire, így az app fejlesztés lassan annyira természetessé válik számukra, mint egy weboldal vagy egy social media csatorna üzemeltetése.

Mit hoz a jövő? Mit tudunk jelenleg a felhasználói szokásokról? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt az appokról, amelyek közül néhány téged is meglepetésként érhet.

  1. A tablet használók nagyjából háromszor annyi időt töltenek appok használatával, mint azok, akik csak okostelefonnal rendelkeznek. Miért fontos ez? Az app tulajdonosok célja, hogy a felhasználók a lehető legtöbb időt töltsék az appon, hiszen ezáltal nagyobb eséllyel fogják igénybe venni az adott szolgáltatást vagy fognak vásárolni.
  2. Ha arra a kérdésre keresed a választ, hogy elegendő-e egy weboldal, hogy berúgd az ajtót a vállalkozásoddal, akkor nem kell tovább kutakodnod. Ugyanis egy átlagos okostelefon tulajdonos a telefonon töltött ideje 90%-ában mobilappokat használ, és csupán 10%-ában szörfözik weboldalakon.
  3. Ez talán nem olyan nagy meglepetés, főleg ha korábban már olvastad néhány cikkünket. A mobilalkalmazások több platformra történő fejlesztése – például iOS és Android – elengedhetetlen a legnagyobb potenciális közönség eléréséhez és a kereseti lehetőségek maximalizálásához. Tehát nem éri meg egy lóra tenni.
  4. Az Android-fanok számára nagyjából másfélszer annyi app érhető el, mint az Apple tulajdonosok számára. 2021 első felében a Google Play-en 3,5 millió letölthető alkalmazással rendelkezett, míg a Play Store 2,2 millióval.
  5. A legtöbb app rövid életutat jár be egy felhasználó telefonján. Nagyjából az appok 80%-át 72 órával a letöltés után már nem használják.
  6. Az App Store-ban található appok felét soha nem töltötték le, de szó szerint senki. Azonban ez a piac felhígulásával teljesen normálisnak mondható.
  7. Havi több mint 100 000 Android és 30 000 iOS app megjelenése mellett kijelenthetjük, hogy naponta több ezer mobilapp válik elérhetővé szerte a nagyvilágban. Ez egy elképesztő számnak mondható, ha belegondolunk, hogy mennyire felgyorsult ez a piac az utóbbi években.
  8. A piacvezető mobil operációs rendszer természetesen az Android, 73%-os piaci részesedéssel. Az iOS-szel együtt pedig a piac 99%át uralják. Ezért is szoktuk hangsúlyozni, hogy erre a kettőre mindenképpen gondolj, ha fejlesztés előtt állsz.
  9. A termékpaletta növekedésével természetesen a reklámköltések is elszabadultak. Míg 2019-ben 60 milliárd dollár alatt költöttek arra, hogy app letöltésre ösztönözzék a felhasználókat, 2022-ben ez várhatóan majdhogynem elérheti a 120 milliárd dollárt.
  10. A mobilon történő vásárlás jelenti a jövőt (és a jelent). A vásárlók 50%-a jobban kedveli manapság ezt a megoldást, mint a weboldalakon történő shoppingolást. Ráadásul a márkák számos promócióval és egyéb ösztönzőkkel motiválják erre a felhasználókat.
  11. A legtöbb ember csak néhány appot használ a mindennapokban. Annak ellenére, hogy több millió appból lehet válogatni, egy átlagember naponta nagyjából 10 mobilalkalmazást pörget. Éppen ezért kell arra törekedned, hogy a tiéd is bekerüljön a “kedvencek” közé. 
  12. Ki lehet az app-verseny győztese? Természetesen a Meta. Annak ellenére, hogy a Google számos alkalmazással rendelkezik, a top 5 legnépszerűbb app listán előkelő helyet foglalnak el a Facebook, Messenger és WhatsApp alkalmazások, melyek napi letöltés és napi aktív felhasználók alapján is remekül szerepelnek. 
  13. Tavaly több mint 200 milliárd app letöltés történt! Ha beleszámolnánk a Föld teljes népességét, akkor ez azt jelentené, hogy minden személy minimum 25 appot töltött le tavaly.

A fent felsorolt tények egy része talán eltántorít, egy másik része pedig arra ösztönöz, hogy te is appot fejlessz. Természetesen nem az volt a célunk, hogy teljesen összezavarjunk, hanem hogy reálisabb képet kapj erről a piacról, illúziók nélkül. Amennyiben segítségre van szükséged abban, hogy hasznos, a felhasználók számára érdekes és nélkülözhetetlen alkalmazást hozz létre, keress minket bizalommal!

Kérj ajánlatot még ma!

Források:

activatedesign.co.nz

statista.com