Nemrégiben az EffSystem Kft. által tartott workshopon jártunk, ami a virtuális valóság üzleti előnyeiről és kreatív felhasználásáról szólt. Nagy izgalommal vártuk, hogy milyen újdonságokat ismerhetünk meg, valamint hogy hogyan kamatoztathatjuk ezt a tudást az app fejlesztések terén.

Nem kizárólag játék!

A virtuális valóságot bemutató és népszerűsítő workshopon két programozó adott elő, akik saját maguk készítették el azokat a tereket, ahol VR szemüveggel körbe lehetett nézni.

Fontos tudni, hogy bár a virtuális valóságot manapság többnyire szórakozásra használjuk – nézzük csak meg, hány VR játék létezik – ma már komolyabb funkciókat is betölt.

Az üzleti életben VR technológia segítségével készíhetünk cégbemutatókat, onboarding anyagokat, de akár egy teljes gyártási folyamat modellezhető.

VR a gyártásban

A workshopon rengeteg virtuális valóságban létrehozott teret járhattunk körbe, többek között egy garázsba is bekukkantottunk, ahol Audi motorokat lehetett megnézni és szerelni. A modelleket részletesen kidolgozták, ezért tökéletesen alkalmasak tanulásra.

Egy másik térben a GYSEV vasúttársaság projektjét tekinthettük meg. Különböző területeken 360 fokos kamerákat helyeztek el, így a tér minden szeglete látható volt: a vagon szerelés és mosás helye, irodahelyiségek, raktárak, konténerek, ahogy darukkal pakolják stb. A felvételeket később meg lehetett nézni, és a térben ugrálva lehetett váltani a helyszíneket.

Jó hír, hogy aki még nem járt szélerőmű tetején, az akár a virtuális valóságban megteheti. Mi legalábbis kipipálhatjuk. Sőt még a generátor házba is benéztünk. Ami viszont még ennél is izgalmasabb volt, hogy a lábaink alatt lévő üveg a VR térben törhető volt, így kipróbálhattuk a szabadesés érzését is. Furcsa és izgalmas volt, de tériszonyosoknak nem ajánljuk.

A Power Tools Kft. virtuális termében forgácsoló szerkezeteket próbáltunk ki, ami a valóságban veszélyes lett volna. Itt azonban kihasználtuk, hogy sérthetetlenek vagyunk.

A legjobb virtuális szabadulószoba

Az összes program és terem közül a legérdekesebb egy közös virtuális szabadulószoba játék volt. Wifire csatlakozható VR szemüveget kaptunk, és heten játszhattunk ugyanabban a térben. A játék lényege a szabadulás volt, de csakis közös erővel, csapatmunkával. Bár az elején nem közölték velünk, de hamar rájöttünk, hogy egyedül lehetetlen lett volna kijutni.

A rendszert főként összeszokott csapatoknak ajánlják. Szakemberek jelenlétében elemezhetőek a résztvevők: ki milyen szerepet tölt be a csapatban, hogyan viselkednek ismeretlen helyzetekben. Megfigyelhető, hogy mikor kezd együttműködni és kommunikálni a csapat, ezt milyen formában teszik, hogyan kezelik a stresszt, mennyire figyelnek és vigyáznak a társaikra.

Jelen és jövő

Az itt bemutatott szoftverek mindegyike jelenleg is használatban van vállalati körökben. Elsősorban csoportos, kreatív feladatok esetében (VRezi), soft skill trénigeken, team coachingokon, illetve a kiválasztási folyamatok részeként is tökéletes eszköznek bizonyul.

Az utóbbi időben egyre több vállalat használ VR szoftvereket marketing és értékesítési céllal kiállításokon, állásbörzéken és egyéb rendezvényeken. Emellett a virtuális valóság hatékony módszer lehet a betanítás támogatására is, ahogy ez a fenti Audi példából is kiderült.

A közeljövőben valószínűleg még több iparágban és területen fedezik fel majd a VR előnyeit, hiszen a vállalatok kénytelenek az innováció útjára lépni. Minden bizonnyal több VR app kerül az alkalmazásboltokba, amelyek túlmutatnak a puszta szórakozáson, ennek köszönhetően pedig egyre többen vágnak majd ilyen projektekbe.

Amennyiben kérdésed lenne a VR appokról, keress minket bizalommal.