Az alkalmazásfejlesztés egy igen összetett folyamat, ami számos szakember bevonását igényli, hogy termék valóban sikeres és hatékony legyen. A legjobb példa erre talán az építkezés: nincs olyan szakember, aki értene a tervezéshez, a kőműves munkákhoz, a festéshez, a víz-, gáz-, fűtésszereléshez és a villanyszereléshez is.

Ugyanígy egy app elkészítéséhez is több szakértőre van szükség, hiszen egy fejlesztő sem képes projektet menedzselni, UX és UI designt készíteni, és még a backend/frontend feladatokat is ellátni.

Az alábbiakban sorra vesszük, hogy pontosan milyen szakértői csapat áll ideális esetben egy applikáció fejlesztés mögött, és miért van szükség egyáltalán ennyi emberre.

UX Designer

Az UX designer felelős azért, hogy az alkalmazás a felhasználók számára könnyen használható legyen. Ő az, aki a felhasználói élmény javításán dolgozik, elemzi az igényeket, megtervezi az alkalmazás felhasználói útvonalát, és a bejövő visszajelzések, interakciók alapján optimalizálja az alkalmazás használhatóságát.

UI Designer

A UI designer az UX designerrel együttműködve felelős az alkalmazás kinézetéért. A UX tervezés mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a UI designer a lehető leghatékonyabban rakja össze a vizuális felületet. Ugyanis ő tervezi meg az ikonokat, gombokat, színpalettát és egyéb vizuális elemeket (pl. animációkat).

Webfejlesztő

A webfejlesztő alap esetben az applikáció frontend fejlesztéséért felelős. Ő alakítja ki az alkalmazás felhasználói felületét a UX és UI tervek alapján, ezért látható, hogy az első két lépés egyáltalán nem kihagyható, ha végeredményként egy jól működő alkalmazást szeretnénk. A frontend fejlesztők többnyire a HTML, CSS és JavaScript technológiákat használják a felhasználói felület kialakításához.

Backend fejlesztő

A backenddel látszólag kevébé érintheznek a felhasználók, de enélkül nem létezhet applikáció. Ő felelős a szerveroldali működésért, illetve az API fejlesztésért is, amennyiben szükséges részét képezi az alkalmazásnak.

A fentivel ellentétben a backend fejlesztő általában Python, PHP, Java, Ruby, Node.js programozási nyelveket használ, és még ezen felül rengeteg adatbázis rendszer létezik, amiket szintén ő kezel.

 

Fullstack fejlesztő

Fontos megjegyezni, hogy nagyon kevés az olyan szakember, aki a frontend és backend fejlesztéshez is ért, hiszen teljesen más programozási nyelveket használnak. De mégis akad egy kakukktojás, ő pedig a fullstack fejlesztő. Ő egyfajta jolly joker, aki mind a felhasználói felület kialakításáért, mind pedig a szerveroldalért, adatbázisokért, API-k fejlesztéséért felel.

Előnye (akár a munkaerő piacon), hogy a teljes applikáció működését pontosan átlátja, annak minden apró részletével együtt.

Tesztelő

Az app tesztelésről gyakran írjuk, hogy nélkülözhetetlen. És mivel nem csak mi gondoljuk így, erre is létre is jött egy szakma. A tesztelőnek nagyon fontos a szerepe van az app fejlesztésben, hiszen ő ellenőrzi az alkalmazás funkcionalitását, teljesítményét, minőségét és biztonságát.

Rajta kívül azonban gyakran tesztelik az appot a fejlesztők, projektmenedzserek és a megrendelő is, hiszen ez nagyobb rálátást biztosít az appra.

Projektmenedzser

Ő a karmester, aki irányítja és koordinálja az alkalmazásfejlesztési projekten belüli folyamatokat. A projektmenedzser felelős a határidők betartásáért, az erőforrások elosztásáért, valamint egyben tolmács szerepet is játszik a megrendelő és a szakemberek között.

Product owner

A product owner az applikáció ötletgazdája, tulajdonképpen a megrendelő képviselője. Ő határozza meg a projekt céljait és prioritásait, valamint rendszeresen ellenőrzi az előrehaladást, és biztosítja, hogy az elkészült alkalmazás megfeleljen az üzleti céloknak.

 

Bár fentebb már nyolc nélkülözhetetlen szerepkört is sikerült meghatározni, még nem értünk a listánk végére. Ugyanis előfordul, hogy további szakemberekre van szükség. Egy banki alkalmazás esetében például kihagyhatatlan a kiberbiztonsági szakember, egy felhőszolgáltatás-alapú app esetében pedig nem árt, ha van egy kimondottan cloud-szolgáltatásokhoz értő személy. A speciális igények ebben az esetben is speciális eszközöket és szakértőket igényelnek.

Reméljük, hogy sikerült betekintést nyújtanunk a házépítés applikáció fejlesztésen dolgozó szakmeberek munkájába, és ezáltal könnyebb lesz átlátni a folyamatokat.

Amennyiben szeretnél ajánlatot kérni az alkalmazásod megvalósítására, keress minket bizalommal.