A mesterséges intelligencia rengeteg sci-fi alapját képezi, nem véletlenül, hiszen a szemünk láttára és általunk folyamatosan, megállás nélkül tanul és fejlődik. A filmekben posztapokaliptikus jövőt elhozó mesterséges intelligencia viszont a valóságban nem szuperintelligens humanoid formájában van jelen az életünkben, hanem sokkal hétköznapibb eszközökön lapul meg.

Először is röviden beszéljünk arról, mi is az AI (artificial intelligence). A mesterséges intelligencia egy olyan számítástechnikai technológia, amely segít a számítógépeknek abban, hogy a múltbeli tapasztalatokból “tanuljanak”, és lehetővé teszi számukra, hogy alkalmazkodjanak az új adatbevitelhez. A technológia célja, hogy a számítógép képes legyen emberhez hasonló döntéseket és tevékenységeket végezni.

A mesterséges intelligencia két kategóriára osztható, ezek a “keskeny” mesterséges intelligencia, röviden ANI (artificial narrow intelligence) és az általános mesterséges intelligencia – AGI (artificial general intelligence). Előbbit gyakran használjuk a mindennapjaink során: például a Google keresőben, a képfelismerő szoftverekben, az önvezető autókban, de ezt alkalmazza a Siri, Alexa, az IBM Watson is.  De lássuk, melyek voltak a legnépszerűbbek az utóbbi években!

1. Siri

Az Apple híres virtuális asszisztensét senkinek nem kell bemutatni. Elérhető a főbb Apple platformokon, működéséhez pedig hangalapú lekérdezéseket és természetes felhasználói felületet (NUI) használ, képes hívásokat kezdeményezni, szöveges üzeneteket küldeni, kérdésekre válaszolni és ajánlásokat adni.

A Siri népszerűsége egy 2018 szeptemberében végzett felmérésből derül ki:  a hangalapú asszisztenst használó okostelefon-felhasználók 44%-a használja a Sirit, amivel a Siri megelőzte a versenytársakat.

2. Cortana

A Microsoft virtuális asszisztense elérhető Windows 10, Windows mobile, Invoke okoshangszóró, Microsoft Band, Android, iOS, Windows Mixed Reality (MR), Amazon Alexa, Xbox One rendszereken és a népszerű headsetekben. A Windows 10-es PC-kbe a Cortana be van építve, és az ilyen PC-k felhasználóinak már az első naptól kezdve segíthet az egyszerű feladatokban.

Hands-free segítséget kínál, kérdésekre válaszol, emlékeztetőket ad, jegyzeteket vezet, gondoskodik a feladatokról, és segít a naptár kezelésében. Idővel a Cortana “egyre többet tanul”, és bonyolultabb feladatokra is képes.

3. Google Assistant

A Google 2016-ban bevezetett mesterséges intelligenciával rendelkező, hangalapú virtuális asszisztense az egyik legfejlettebb virtuális asszisztensnek számít. Ugyanis a Google több vállalattal is partnerséget kötött, és a Google Assistantot számos eszközön, például okostelefonokon, hűtőszekrényeken, fejhallgatókon és autókon is elérhetővé tette.

Manapság több mint 1000 márka készülékével működik együtt. Ebbe beletartoznak az iPhone-ok is, és a jelek szerint a Google még több márkával fog együttműködni. Az aktív felhasználói bázisa érezhetően növekszik.

4. Alexa

Az Amazon mesterséges intelligenciával működő virtuális asszisztensét először az Amazon Echo és az Amazon Echo Dot okoshangszórókkal használták, mostanra azonban már különböző platformokon, például Androidon, iOS-en is elérhető.

Az Alexa hanglekérdezéseket, természetes nyelvi feldolgozást használ, hogy számos szolgáltatást nyújtson, pl. hangalapú interakciót, zenelejátszást stb. Képes feladatlistákat létrehozni, riasztásokat beállítani, podcastokat streamelni, hangoskönyveket lejátszani, továbbá az Alexa valós idejű információkat tud nyújtani az időjárásról, a közlekedésről, a hírekről, a sportról stb.

5. ELSA Speak

Az ELSA Speak egy népszerű, mesterséges intelligenciával működő alkalmazás, amely az angol nyelv elsajátításában nyújt segítséget. Az alkalmazás felhasználói rövid párbeszédek segítségével megtanulhatnak angolul beszélni és angol szavakat kiejteni. Az AI azonnali visszajelzéssel segíti őket, ezért gyors fejlődésre számíthatnak.

Ez az alkalmazás beszédfelismerő technológiát használ, és weboldala szerint több mint 13 millióan töltötték le az alkalmazást.

A fenti alkalmazások népszerűsége bizonyítja, hogy egyre több eszközünkbe és gyakran használt alkalmazásainkba van integrálva az AI technológia, így teljesen természetes a jelenléte a mindennapjainkban. 

Forrás: www.devteam.space/blog