A múzeumok számára elengedhetetlen, hogy sok más területhez hasonlóan ők is reagáljanak a modern kor igényeire. A digitális térben rengeteg olyan lehetőség rejlik, amivel nem csak a művészetek és történelem iránt rajongó célközönséghez juthatnak el, de az egyéb érdeklődési körrel rendelkezők figyelmét is felkelthetik, ezáltal növelve a jegyeladásaikat, valamint teljesítve a hivatásukat, ami a kultúra terjesztése.

De milyen lehetőségek léteznek azon túl, hogy online lehet időpontot foglalni a kiállításra? A mobilalkalmazások számos kreatív megoldást nyújtanak ebben, amelyek közül cikkünkben mutatunk néhányat.

Tárlatvezetés mobilról

Bizonyára már mindenki járt olyan múzeumban az utóbbi évtizedekben, amikor egy kis walkman-szerű kütyüvel és fül- vagy fejhallgatóval kellett végighaladni a kiállításon. Manapság viszont már semmi értelme ennek a megoldásnak, hiszen mindenki zsebében lapul egy okostelefon. Elegendő letölteni a múzeum alkalmazást, amelyben egyszerűen megtalálható a kiállítás tárlatvezetésének hanganyaga.

Egyszerűsíts QR kóddal

A hanganyag előkeresésének ideje másodpercek alatt elérhető, ha az egyes kiállított tárgyak mellé QR kódos táblát vagy matricát helyezünk. A vendégek a mobil app QR kód leolvasás menüpontját használva egyszerűen előhívhatják a megfelelő hanganyagot, a hozzá kapcsolódó videókat és ismertetőket, vagy akár a jelnyelvi információt. 

Kiterjesztett valóság

Az AR, vagyis az augmented reality a kiállításokat egy teljesen új szintre emeli. Nem csak az élményt növeli, de a megértést és a tanulást is nagyban támogatja. Gondolj bele, például ha egy régi hajóroncs maradványaival próbálod meg átadni az évszázadokkal ezelőtt élő emberek hajózási szokásait, a maradványokat kiegészítheted AR megoldással, ezáltal bemutatva az eredeti tárgyat. Megmutathatod, hogy milyen volt fénykorában, infografikával szemléltetheted a használt anyagok mennyiségét, és még sorolhatnánk.

A dinoszaurusz csontok helyett mobilon keresztül élethű őshüllőket láthatunk, és hirtelen egy másik korba csöppenünk. Az AR gyerekek és felnőttek számára egyaránt szórakoztató módszert kínál a tanulásra.

Beltéri navigáció

Bár a tárlatokat úgy alakítják ki, hogy egyértelmű legyen a látogatók számára az irány, mégis nagyon sokan tévednek el, és a végén már fel is adják, hogy megkeressék a “start vonalat”. Az alkalmazáson keresztül térkép és GPS segítségével látható az eszköz helyzete, így könnyedén útba tudja igazítani az eltévedt látogatókat.

Virtuális túra

Miért ne lehetne olyan egyszerűen kiállításokat látogatni, mintha csak a Google Maps-en “sétálgatnánk”? A válasz: lehet! Ma már számos múzeum kínálja ezt a 3D megoldást, amely mindenki számára elérhetővé teszi a világhírű kiállításokat. Elegendő letölteni a mobilappot, ami érzékeli a mozgást és az érintést, így könnyedén bejárható az egész kiállítás.

Jegyvásárlás

A végére tartogattuk az egyik legfontosabb funkciót. A jegyvásárlás nem csupán egy menüpont többé, hanem az alkalmazáson belül szinte bárhol elérhető lehet. Ha valaki kedvet kapott egy kiállításhoz, csupán néhány érintéssel megvásárolhatja a jegyet a leírás mellett. Virtuális túrákat szintén az appon belül lehet befizetni, illetve ezeket máshol nem is lehet megtekinteni, letöltésre, képernyőfelvételre pedig szintén nincs lehetőség, így a jogtalan felhasználás is elkerülhető.

Ezúttal nem ejtettünk szót külön az olyan teljesen alap funkciókról, mint a hírek, kedvezmények és tárlatok ismertetése, amelyek szintén az alkalmazás részeit képezik. Viszont azt gondoljuk, amennyiben alkalmazást szeretnél létrehozni az általad menedzselt múzeum vagy kiállítás részére, a fent részletesen ismertetett extrák sokkal izgalmasabbak számodra és a látogatók számára is. Keresd szakértő csapatunkat, és segítünk egy személyre szabott alkalmazás megalkotásában!

Kérj ajánlatot még ma!