A napokban Donald Trump bejelentette, hogy az amerikai kormány betiltja a TikTok letöltését az Egyesült Államokban. Azóta szeptember 27-ig halasztották ezt a határozatot, de több híroldalon jelentek meg felemás információk a történésekről. Mi lehetett a gond ezzel az ártalmatlannak tűnő, sokak által múló trendek titulált applikációval? Ahhoz, hogy a teljes képet megérthessük, kezdjük az elején!

A TikTok felemelkedése

A TikTok, amely a hazai piacán Douyin névre hallgat, 2016 szeptemberében indítottak el Kínában, és a rá következő évben már világszerte ismertté vált. 2019-ben már a TOP 5 legtöbbet letöltött alkalmazások között kapott helyet, természetesen a Facebook által birtokolt alkalmazások mögött.

Mondanunk sem kell, hogy a főként tánc-, zene-, szinkron- és humoros videók létrehozására és megosztására szolgáló app szélsebesen terjedt el a fiatalok körében, majd később az idősebb generációt is bevonzotta. Ha nincs TikTok a telefonodon, akkor is ismered, hiszen az itt létrehozott videók vírusszerűen lepték el a többi social csatornát.

Hová tűnt mindeközben a Musical.ly app? A ByteDance kínai székhelyű vállalat, amely a TikTok tulajdonosa, 2017 novemberében 1 milliárd dollárért vásárolta fel leendő riválisát, és 2018-ban egyesítette a két appot, pontosabban a Musical.ly-t beleolvasztotta a TikTok-ba, így a felhasználói fiókokat is átköltöztette erre a platformra. Ezzel el is kezdődött az amerikai hódítása.

A Sensor Tower adatai szerint az eddigi összesített 1,65 milliárd letöltés 44%-át, vagyis több mint 738 millió telepítést csak 2019-ben sikerült elérnie az alkalmazásnak.

Az első csata bukás, de tart még a háború!

Egy fontos részletet a végére hagytunk: ahogy fent is említettük, a TikTok egy kínai tulajdonban lévő vállalat. Az alkalmazás tulajdonosa a ByteDance nevű vállalat, amely többek között a rendkívül népszerű kínai mesterséges intelligenciával működő Toutiao hírgyűjtő platformot is birtokolja. Ezt 2012-ben hozta létre Zhang Yiming vezérigazgató 29 évesen.

A 2019-es sikerek sem mondhatók felhőtlennek, ugyanis Indiában erkölcsi kérdéseket vetett fel az applikáció használata, és többek között pornográf tartalmak terjedését sérelmezték, valamint a 21. század legféltettebb kincsének számító értéke miatt, ami nem más mint az adatvédelem.

Az állami intézkedések mellett az Anonymus nevű hackercsoport is beszállt a harcba, szerintük a színfalak mögött a Tiktok a kínai kormány által fejlesztett, kémkedő- és vírusapp.

Ahogy fokozódott a feszültség Kína és India között, 2020 júniusában be is tiltották az appot, más kínai alkalmazásokkal együtt.

Viszlát TikTok – vagy mégsem?

India után az Egyesül Államok sem tétlenkedett, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva a szintén kínai tulajdonban lévő WeChat alkalmazással együtt ki akarta tiltani a TikTok appot is, amit most szeptember 27-ig halasztottak.

A TikTok tulajdonosa, a ByteDance cáfolta azokat a vádakat, amelyek szerint az adatokat megosztja a Kínai Kommunista Párttal.

A legfrissebb hírek alapján nincs veszve minden, ugyanis az Oracle és a Walmart amerikai cégek 20%-os részesedést szerezhetnek a TikTokban. A megállapodás eredményeként egy új cég jönne létre TikTok Global néven, amelynek a székhelye az Egyesült Államokban lenne. A biztonsági kérdésekért szintén az amerikai vezetőség felelne.

Eddig úgy tűnik, hogy happy end a vége, de az fejleményekre még várni kell. Annyi biztos, hogy az adatvédelemmel kapcsolatos kérdések ezt követően gyakrabban kerülnek majd elő, ami természetesen nem a mostani incidenssel kezdődött. 

Update! A cikkünk megjelenését követően megkerestek minket a Treecolts közösségi média statisztikai portálról, hogy olvasták a cikkünket, ha hasznosnak gondoljuk a cikküket, akkor osszuk meg, ezúton teszünk eleget kérésüknek. Valóban hasznos és átfogóbb információkat kapunk a cikket elolvasva, melyet itt értek el: https://www.threecolts.com/blog-articles/social-media-statistics-2023

Források: