Kiterjesztett és virtuális valóság… amik pár éve még sci-fibe illő kifejezések voltak, mára kézzelfogható, szinte mindennapi technológiává váltak. Rengeteg izgalmas területe van az AR és VR felhasználásának – és mégis, ebből olyan keveset használunk a mindennapokban! Ezzel a cikkel megpróbálunk némi inspirációt adni.

Ha AR mobil appokat emlegetünk, a legtöbbünknek a játékok ugranak be elsőnek, ami többek között a Pokémon Go sikerének köszönhető. Az AR technológia viszont bőven túlmutat azon, hogy csak szórakozásra használjuk. Az edukációban is fontos szerepet játszhat, és azok az oktatók, akik okosan ki tudják használni a benne rejlő előnyöket, hatalmas előnyre tehetnek szert. De fel lehet használni az építőiparban, lakberendezésben, és még számtalan más területen. Merüljünk el egy kicsit a lehetőségekben!

Az AR jelentése

Az AR az Augmented Reality rövidítése, magyarul kiterjesztett valóságot jelent. A Wikipédia szerint: „a valóság egyfajta virtuális (látszólagos) kibővítése, amikor egy mobiltelefon kamerájával szétnézve vagy egy erre a célra létrehozott szemüveget használva a valós környezetbe virtuális elemeket vetítünk.”

Kiterjesztett valóság például, amikor a már említett Pokémon Go játékban a pokémonok látszólag megjelentek előttünk az utcán, vagy amikor az üres lakásban elhelyezzük az IKEA bútorait az applikáció segítségével.

De 2019-ben AR-bővítést kapott például a google maps is, a telefonon már valós utcaképen nézhetjük, hogy merre járunk, és merre kell továbbmennünk.

AR az oktatásban

Képzeljünk el egy gépészmérnöki kart, vagy autószerelő/lakatos középiskolát, ahol a kameránkat a járműre irányítva egyből megjelennek a képernyőn az alkatrészek lebegő nevei. Az alkatrész cseréje/javítása során a hibás egységet kiemelve egyből egy Google keresést indíthatunk a megjavítás hogyanjára, vagy egy új beszerzésére. Bár még nem tartunk ott, ahol Vasember a high-tech kütyüjeivel, de a telefon kijelzőjén már könnyen megjelenhetnek ezek az adatok.

Ugyan ilyen alapon működhet az orvostudományban is a technológia, vagy egy divattervező a varrás és gyártás előtt felpróbálhatja a modelljére a legújabb kollekcióját.

AR-t használ az instagram, a snapchat vagy a messenger is, amikor kamaszlányok milliói változnak cuki kiskutyává a virtuális emojik használatával.

Miben különbözik az AR és a VR?

A VR, Virtual Reality, vagyis virtuális valóság gyakorlatilag egy másik világba vezet. Hogy a fenti

példánál maradjunk, a gépész hallgatók a virtuális térben megszerelhetik az autót, amit a kiterjesztett valóságban analizáltak, az orvosok műtétekre gyakorolhatnak, az előadók bármekkora közönség előtt készülhetnek a beszédükre, a katonák, a különleges erők tagjai pedig valós helyzeteket, akár egy túszdrámát is szimulálhatnak.

A fóbiák legyőzésében is útmutató lehet, hiszen a mai grafikának hála bármilyen élethelyzettel szembenézhetünk, úgy, hogy igazából egy biztonságos környezetben vagyunk. Legyen szó pókokról, állatokról, magasságról, tömegről, a VR előtt nincs akadály.

A kiterjesztett és a virtuális valóság évek óta az életünk részét képezik hol kisebb, hol nagyobb részben, de a felhasználásában még mindig szinte gyerekcipőben járunk. Biztos, hogy a jövőben sokkal nagyobb szerepet kap, és egy napon majd olyan természetes lesz a használata, mint ma a mobiltelefonoké.

Ha nem szeretnél erről lemaradni, és új szintre akarod emelni a vállalkozásodat, esetleg egy forradalmi ötleted van, keress fel minket, és megvalósítjuk az álmaidat!