Alapvetően minden egyes terméknél és szolgáltatásnál az ár az egyik – ha nem a legfontosabb – tényező, ugyanakkor az is elmondható, hogy egyre jobban az ár/érték arány válik fontossá. Ebben a bejegyzésben azt fejtegetjük, hogy milyen tényezők kerülnek előtérbe az ár meghatározásánál.

Tapasztalataink szerint egyre többen vannak olyanok, akik magasabb árat is kifizetnek, mert tudják, hogy ez egy befektetés, vagyis egyrészt hosszútávon megtérül, másrészt minőségi munka készül el. Így van ez mobil alkalmazásokkal is, nem olcsó projektről van szó, de később visszahozza az árát, és a cég is nagyobb ismertségre (ezáltal nagyobb profitra) tehet szert.

Ha körülnézünk a mobil alkalmazások piacán, akkor láthatjuk hogy alapvetően három féle platformra készülnek a mobil appok: a Google operációs rendszerére, ami az Android nevet viseli, az Apple operációs rendszerére, amely az iOS nevet kapta, valamint a Microsoft-ra, amely az asztali PC-khez hasonlóan a Windows néven fut. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy két operációs rendszer van, az Android és iOS, ugyanis a Microsoft – sajnos- olyan mint a legtöbb ritka és kevés példányszámú állat, eléggé kihalóban van.

Nagyon sok tényezőtől függ a végső ár, természetesen ami a leghangsúlyosabb az maga az ötlet (és a kivitelezés bonyolultsága), amellyel a megrendelő megkeres. Azt is hozzá kell tenni, hogy nem sokan vannak jelenleg a magyar piacon, akik igazán jó applikációt tudnak készíteni, tehát ez is felfelé viszi az árakat.

Különbséget kell még tenni a mobil applikáció és a mobilra optimalizált oldalak között, a kettő ugyanis nem ugyanaz! A mobil applikáció egy adott kódnyelv (pl. Python, C#, Swift stb.) előírásai alapján készül (a megfelelő parancsok használatával), míg a mobilra optimalizált oldal nem más, mint a mobilon szépen, jól (úgynevezett „mobilbarát” kinézet szerint) megjelenő weboldal, weboldalak, amely teljesen más kód szerint íródott (HTML5, CSS3 stb.)

Próbáljunk meg minél több mobil applikáció készítéssel foglalkozó céget, oldalt felkeresni, bár sokuknál árat nem találunk. Figyeljünk arra, hogy van aki úgy készíti el az applikációt, hogy kezdéskor be kell fizetni egy nagyobb összeget, majd havonta kell tovább „lízingelni”, de ettől még a fejlesztő tulajdona marad.

Alapvetően egy normál, mindkét platformra fejlesztett mobilalkalmazás, weboldallal, adminisztrációs felülettel, értesítések küldésével és kezelésével 1.250.000 Ft-tól indul. Egyedi, többfunkciós applikáció fejlesztés 1.850.000 Ft-tól indul, de ez az összeg csak növekszik minél több fejlesztői munkaóra és minél több kívánság kerül bele.

További információk: https://www.app-arak.hu/