A kiterjesztett valóság (angol nevén: Augmented Reality- AR) és virtuális valóság (angolul: Virtual Reality) alkalmazások fejlesztésével – jelen pillanatban – még nagyon kevesen foglalkoznak, az azonban már most látszik, hogy ezzel a technológiával az élet számos területén hatalmas előre lepéseket lehet (majd) elérni.

Már jó régóta foglalkozik a filmipar az ilyen jellegű dolgok megjelenítésével, bár ez idáig csak fikció volt és hatásos látványelem. Gondoljuk csak például a Vasember trilógiára és azokra a jelenetekre, amikor a főszereplő a térben „építi fel” a vasember páncélt, a számítógépes grafika kivetítésének segítségével.

Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy az AR és VR alkalmazások nem ugyanazok. A technológiák alapja közös: virtuális tér és a valóság egymásra helyezése, de a kivitelezés teljesen más megközelítést igényel. Egy biztos még: akinek szegényes a képzelőereje, annak kiváló megoldás mindkét opció. 🙂

A kiterjesztett valóság legfőbb eszköze az okostelefon, illetve a beépített kamerája (ezen felül még fontos a helymeghatározás és a giroszkóp is), ugyanis a kamerán keresztül rendezhető be például egy csupasz, bútorozatlan falrész, vagy sarok, vagy kelhetnek „életre” a hirdetések. Az AR alkalmazás például remek összekötő kapocs lehet a print és az online megjelenítés között: egy újsághirdetésre irányítva több információ jelenik meg a telefon kijelzőjén, az előre kinyomtatottnál.

AR alkalmazások körébe tartoznak, a közösségi médiában elérhető filterek is, amelyek a fiatalabb korosztály abszolút kedvence. Az Instagram-on és a Snapchat-en előszeretettel használják a különböző animációkat a fényképek (szelfik) készítéséhez.

A VR applikációk esetében a külvilág szinte teljesen háttérbe szorul, amikor a virtuális valóságot megjelenítő szemüveget a felhasználó a szemére teszi. A szemüveg, továbbá az egyéb érzékelők használatával (amely például a tapintást, hangot virtualizálja) a felhasználó annak a tudatában van, hogy ő is a mesterséges világ része, illetve, hogy minden, amit maga körül át, az a valóság.

 

Néhány opció, ahol már találkozhatunk AR és VR applikációkkal: oktatás, tudomány, szórakoztatás és persze az online marketing!!! Érdemes megnézni az Apple AR megoldásokkal kapcsolatos oldalát: LINK

És, hogy mit hoz a jövő? Igazából ezzel a két technológiával nincs akadály, sem térben és időben!

És mi mivel tudunk hozzájárulni? Elsőkörben ingyenes ajánlattal és tanácsokkal. Kiterjesztett valóság alkalmazás fejlesztés