Korábban szót ejtettünk a webes, natív, hibrid és cross-platform appokról, cikksorozatunk folytatásaként most a progresszív webalkalmazások világába kalauzolunk el. De mit is jelent pontosan a PWA?

A PWA úgy működik, mint egy natív mobilalkalmazás, viszont ahogy a neve is sugallja, egy webalkalmazás jelenti az alapját. A web alapú alkalmazásainkat egyszerűen tehetjük platformfüggetlenné, melynek célja, hogy a böngészőben futó appok mobilra telepített alkalmazásként működjenek. Ennek köszönhetően eléri a kamerát, kezelheti a mikrofont, a telefon tárhelyét, és akár push üzenetet is küldhet. 

A hagyományos webes alkalmazásokkal szemben úgy néz ki a folyamat, hogy amikor valaki felkeres böngészőben egy weboldalt, a rendszer felajánlja a felhasználónak, hogy telepítheti a PWA appot a mobiljára. Ez nem csak egy egyszerű hivatkozást jelent, hanem konkrétan a telefon tárhelyére telepíti az appot, és ahogy fentebb is említettük, hozzáférést biztosít a telefon bizonyos funkcióihoz, valamint offline is futtathat bizonyos folyamatokat. 

Melyek az előnyei?

Költséghatékony

Az előnyök leginkább költség oldalon mutatkoznak meg. Nem feltétlenül szükséges külön szakember az alkalmazás fejlesztésére, hiszen a weboldal kivitelezői is meg tudják oldani, így sokkal kevesebbe kerül, mintha külön natív vagy cross-platform appot fejlesztenénk.

Hozzáférés a telefon funkcióihoz

Az egyszerű web appokhoz képest számos olyan tulajdonsága van, ami miatt érdemes ezt választani, hiszen a web appok nem képesek kezelni a telefon funkcióit. Ezzel szemben a PWA képes erre.

Kevesebb karbantartást igényel

Egy másik előnye, hogy minimális karbantartást igényel, ugyanis nincs vele különösebb feladat, ha az operációs rendszer frissül. Ez szintén a költségeknél mutatkozik meg.

Melyek a hátrányai?

Sebesség

Mind közül a legfontosabb szempont a sebesség, ugyanis egy lassú alkalmazással nagyon sok felhasználót veszíthetünk el. Ha egy nagyon egyszerű alkalmazásról van szó, ahol felhasználói oldalon nincs sok operáció, valószínűleg nem merül fel ez a probléma. Ellenkező esetben viszont inkább egy natív vagy cross-platfrom app javasolt.

App Store és Google Play letöltés

A progresszjv webalkalmazások esetében sokkal nehezebb eljutni addig, hogy az appod az Android vagy az Apple boltjainak polcaira kerüljön. Ezáltal sokkal nehezebben jut el a széles célközönséghez az alkalmazásod, hiszen csak a saját csatornáidról lesz letölthető.

Gyengébb UX

A natív alkalmazásokkal szemben a PWA kevesebb funkcióval rendelkezik. Az iOS nem támogatja a PWA-k összes funkcióját az iOS rendszerekben, így a PWA-k lehetőségei sok felhasználó számára korlátozottak. Manapság a UX (felhasználói élmény) legalább annyira fontos, mint a technológia, ezért erre is fontos figyelmet fordítani.

Reméljük, hogy a fenti összeállítás segített rávilágítani arra, hogy mire képesek a progresszív webalkalkalmazások, és kezd körvonalazódni, hogy milyen alkalmazás lenne a legideálisabb számodra. Amennyiben további segítségre lenne szükséged, tájékozódj a blogunk előző cikkeiből, vagy keress minket bizalommal.

 

Forrás: moqod-software.medium.com