Elsőre talán egy vitákat robbantó témának tűnhet, azonban ha belegondolunk, a digitalizáció előretörésével, az online learning rendszerek mindennapossá válásával az appok a gyerekek nélkülözhetetlen eszközeivé válnak.

A Pew Research Center statisztikái alapján az Egyesült Államokban a gyerekek többsége aktívan használ digitális eszközöket, és sokuk rendelkezik saját okostelefonnal vagy tablettel. A Huawei okostelefon-használati szokásokat vizsgáló magyarországi felméréséből kiderült, hogy a 4-6 éves magyar gyerekek 90 százaléka használ okoseszközt. A fiatal felhasználók ezen irányú szokásai egyre csak növekednek.

A gyerekekre szabott UX design nem csupán annyiból áll, hogy vicces betűtípusokkal és aranyos rajzokkal töltjük meg az appot. Fontos megértenünk a különbséget a között, hogy felnőttek vagy gyerekek számára tervezünk appot. A UX alapok meghatározása előtt meg kell ismernünk a célközönség igényeit, intuícióit. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy mire kell figyelned, ha a gyermekbarát app design-ra van szükséged.

Milyen appokat használnak a gyerekek?

Az első lépés a felhasználói szokások vizsgálata. Az alábbiakban a Statista.com felmérése látható, amely megmutatja, hogy milyen tartalmak érdekelték a gyerekeket leginkább 2021-ben.

A legnépszerűbbek az audiovizuális tartalmak, de egyéb kategóriák is felkerültek a toplistára. Az alábbi három fő területen különösen nagy szükség van a gyermekbarát kialakításra:

  • Szórakozás: az elsődleges ok, amiért a gyerekek digitális eszközöket használnak.
  • Online tanulás: ugyan nehéz feladat lekötni a gyerekek figyelmét és folyamatosan fenntartani az érdeklődést, ha sikerül megtalálni a megfelelő design-t, a pozitív visszacsatolás sem marad el.
  • Fintech appok: bár egyelőre nagy számban még a felnőttek használnak fintech appokat, a mobil bankolás és egyéb pénzügyi megoldások a gyerekekhez is eljutnak. Éppen ezért fontos a biztonságos és felhasználóbarát felület, valamint az edukáció.

5 alapelv a gyermekbarát UX élményhez

1. Pontosítsd a célcsoportokat

A gyerekek nagyon gyorsan fejlődnek, éppen ezért nem tanácsos ugyanazt az appot kínálni négy, hat és tíz éves gyerekeknek. Határozz meg konkrét célcsoportokat, és tervezz különböző UX design-t egyénileg rájuk szabva.

2. Színhasználat és betűtípus

A színhasználat a gyerekeknél sokkal jobban számít, mint egy felnőtt esetében, ezért ne ijedj meg a sokféle színtől. Válassz gyerekbarát, azaz játékos, de könnyedén olvasható betűtípust! Ha fiatal gyerekek számára tervezel appot, akkor a 14-es betűméret az ideális, idősebbek esetében pedig a 12-es lesz a megfelelő. 

3. Virtuális segéd

Tervezz egy barátságos, aranyos karaktert, ami segítséget nyújt a gyerekeknek, ha valahol elakadnak! Ráadásul nem csak az appon belüli navigációban nyújt iránymutatást, de a felhasználói élményt is sokkal interaktívabbá teszi.

4. Visszacsatolás és jutalmazás

A gyerekek sokkal gyorsabban veszítik el a fókuszt és az érdeklődést, mint a felnőttek. A design ebben is a segítségedre lehet. Mutasd meg a fejlődési útvonalukat, tűzz ki elérhető célokat, és folyamatosan adj visszacsatolást az eredményeik kapcsán! 

5. Ne félj az intuícióktól!

A modern gyerekek szinte telefonnal a kezükben születtek, ők a digitális bennszülöttek. Éppen ezért ne akarj teljesen új mintákat, folyamatokat kitalálni, hiszen ismerik az appok logikai felépítését. A lehető legegyszerűbb felület létrehozására törekedj! 

A felhasználók megértése kulcsfontosságú, ha appot fejlesztenél. Látható, hogy a gyerekek esetében kiemelt szerepe van a UX design-nak, ezért a fenti tanácsokat mindenképpen érdemes figyelembe venned. Amennyiben további kérdések merültek fel benned, vagy fejlesztő csapatot keresel az appod megalkotásához, keress minket bizalommal!

Kérj ajánlatot még ma!

Források:

uxmag.hu

pewresearch.org

penzcentrum.hu