A nem megfelelő jelszóhasználat olyan, mint nyitva hagyni az ajtót a betörőknek. Ráadásul egy felhasználói fiók feltörése sok esetben nagyobb károkat okozhat, mint egy lakás kifosztása, hiszen szenzitív, pénzügyi vagy egészségügyi adatokat tartalmazhat.

Mivel az életünk bizonyos területein mobil alkalmazásokon végezzük a napi ügyintézést, nagyon fontos a megfelelő jelszó- és adatvédelem. Hogyan győződhetsz meg arról, hogy egy applikáció használata biztonságos?

Komplexitás és biztonság

Az általunk fejlesztett appok esetében minden felhasználóra – legyen szó új regisztrációról vagy jelszó cseréről – az alapértelmezett szabályaink érvényesek. Ezek közé tartozik a minimum 8 karakteres jelszó követelmény, amelynek tartalmaznia kell legalább egy kisbetűt, egy nagybetűt és egy számot. Bár speciális karakterek használata nem kötelező, azok beillesztése is lehetőség, ha a megrendelő igényli.

Az adminisztrációs fiókok és tesztelői fiókok létrehozásakor speciális jelszógenerátort alkalmazunk, hogy biztosítsuk a maximális biztonságot és az elvárt kritériumok teljesülését.

Ezekre figyelj, hogy biztonságos legyen az appod!

Felhasználói élmény fokozása

A felhasználói élmény javítása érdekében használjuk a szem ikont a jelszó mezőben. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyebben lássák és ellenőrizzék a beírt jelszót, miközben megfelelő figyelmet kapnak a jelszó komplexitására vonatkozó követelményekre.

Kétfaktoros hitelesítés

Az applikáció komplexitása függvényében további biztonsági megoldásokat is kínálunk. Többek között ajánlani szoktuk a kétfaktoros hitelesítést, melynek része lehet az SMS validáció, a Google Authenticator vagy az e-mailben kiküldött egyedi kód. Ezek a módszerek hatékonyan védik a fiókot az illetéktelen betolakodók ellen, biztosítva a megrendelőnk és a felhasználók adatainak és személyes információinak biztonságát.

Jelszócsere és figyelmeztetések

Ha belépés után valaki úgy dönt, hogy megváltoztatja jelszavát, a rendszer mindig figyelembe veszi az alapvető jelszókomplexitási követelményeket. Amennyiben a megadott jelszó nem felel meg ezeknek a követelményeknek, a rendszer automatikusan figyelmezteti a felhasználót, és új jelszó megadására ösztönzi.

Néhány extra tipp az okos jelszóválasztáshoz:

  • A születésnap, évforduló nem a legbölcsebb választás. Bár kézenfekvőnek tűnik, sajnos nem csak számodra spórol időt, hanem annak is segítség lesz, aki feltörné a fiókodat. A szerelmed neve, kedvenc zenészed, sorozatod, filmrendeződ neve szintén nem jó döntés.
  • Kerüld az egymást követő számokat és a jelszo/password kifejezést. Az 123456 évek óta a leggyakoribb jelszavak közé tartozik, illetve a jelszo-val történő párosítása is, pl. jelszo123.
  • Kerüld a szótári szavak használatát. Az egyszerű szavakat könnyedén feltörhetik a hackerek, ezért érdemes inkább anagrammát faragni belőlük vagy akár speciális karaktereket használni.
  • Soha ne írd le a jelszavadat! A jelszót nem tanácsos papírra írni, sms-ben vagy e-mailben elküldeni másnak.
  • Ha nem a saját telefonodat, számítógépedet használod, mindig jelentkezz ki, és semmiképpen ne adj jogot a jelszó tárolásához.

Ezekre figyelj, hogy biztonságos legyen az appod!

Az adatbiztonság és az alkalmazások védelme ma már létfontosságú az online tevékenységeink során. A megfelelő jelszó- és adatvédelem biztosítása nemcsak arról szól, hogy zárva tartsuk az ajtót a rosszindulatú behatolók előtt, hanem arról is, hogy biztonságban érezzük magunkat a virtuális világban. Ne feledd, a biztonság nem luxus, hanem elengedhetetlen része az online jelenlétnek.