Talán nem szép dolog kigúnyolni mások munkáját, de léteznek olyan egészen extrém vagy nagyon nem átgondolt megoldások, amelyeket érdemes megosztani a nagyvilággal. Főleg, ha ez sokak számára tanulságos lehet a jövőre nézve, hogy véletlenül se váljanak a nevetség tárgyává vagy szenvedjenek kárt néhány elkerülhető baki miatt. Az alábbiakban éppen ezért olyan appokat mutatunk be, amelyek egy része el sem jutott a fejlesztésig, mert már maga az ötlet halálra volt ítélve.

“Amp Up Before You Score” a Pepsitől

Az AMP energiaital piacra dobásának egyik marketingfogásaként a Pepsi kifejlesztett egy olyan alkalmazást, amely állítólag segít a srácoknak 24 különböző típusú nőt “felszedni”. nem igazán szorul magyarázatra, hogy ez miért bukott be.

Ez a rövid történet azt a szabályt erősíti meg, hogy fontos ismerni a célközönségedet és erősen ajánlott figyelni arra, hogy véletlenül se sérts meg őket.

Poke

Amennyiben alkalmazást fejlesztesz egy olyan piacon, amit egy közkedvelt, domináns márka ural, érdemes valamiben jobbnak lenned, valami újjal előrukkolni. A Facebook Poke nevű alkalmazása teljesen lemásolta a Snapchat ötletét, vagyis hogy a másik félnek átküldött képek csak korlázott ideig elérhetők. Az AppStore oldalán ugyan egy ideig első helyre került az App, aztán valószínűleg a felhasználók is rájöttek, hogy semmi extrát nem nyújt, így maradtak a Snapchatnél.

A Facebook kudarcából mindannyian tanulhatunk: nem szabad ötleteket másolni, és ha az ötleted nagyon hasonlít egy létezőre, legyen elég erős USP-d, hogy a felhasználóknak legyen okuk a te appodat választani.

Taxi Hold’em

Az applikáció segítséget nyújt azoknak, akik taxira várnak. Rövid kis beállítás után a képernyőn egy taxi felirat jelenik meg úgy, hogy közben hol sárga, hol fekete a háttér, hogy még figyelemfelkeltőbb legyen. Szuper, hogy felismertek egy problémát, viszont maga a megoldás még problémásabb, konkrétan veszélyes.

A taxisofőr az útra koncentrálva halad, mire észreveszi, hogy valaki egy villogó telefonnal integet neki. Kiszúrja, hogy valami felirat van rajta, és elkezd fókuszálni a szemével… aztán nekimegy egy táblának, jobb esetben.

Tanulság: Az app fejlesztése előtt minden érintett igényeit vedd figyelembe. 

Poket Heat

A zsebmelegítő alkalmazás ötlete valóban remekül hangzik. Az ötlet arra épül, hogy lehet egy miniatűr radiátorunk, ami bárhol is vagyunk, felmelegíti a kezünket. 

Tehát az alkalmazás mesterséges fűtőberendezéssé változtatja telefont, de sajnos túl is hajtja azt, és 100%-osan lemeríti az akkumulátort. Az Apple szerencsére erre maga is hamar rájött.

Tanulság: gondold át, hogy melyek a rendszerkövetelményei az adott funkciónak. És talán érdemes feltenni a kérdést: ezt vajon miért nem csinálta meg senki?

FitBit

Talán nem kimondottan rossz applikáció, de akad hibája. Az ismert fitness app hiába számolja a lépéseket, kalóriákat és sok más egyebet, de a felhasználók amiatt panaszkodtak, hogy nem lehet szinkronizálni az Apple Health alkalmazással. Mivel nem volt megoldás, sok felhasználó harmadik féllel is megosztotta az adatait, hogy valamilyen módon megoldja a szinkronizálást.

A tanulság az, hogy mindig figyelj a felhasználók visszajelzéseire, és azok alapján cselekedj. A negatív vélemények különben sem mutatnak túl jól, és emiatt kevesebben töltik le az appot.

A fenti hibák egy része talán nevetségesnek tűnik utólag, de valószínűleg akkor még mindenkinek tetszett. Különben nem kerültek volna feltöltésre az alkalmazás áruházakba. A fenti tanulságokat érdemes szem előtt tartani, és mielőtt még bármi születne az ötletcsírából, átgondolni a buktatókat.

Forrás: www.compsoft.co.uk