Appot fejlesztenél, de úgy érzed, hogy teljesen eltérő nyelvet beszéltek a programozókkal? Hogy lesz ebből olyan applikáció, amit elképzeltél? Biztosan megértik, hogy mit szeretnél, és te is biztosan érted, hogy mit hagysz jóvá ügyfélként? Laikusként elsőre talán ijesztő belevágni egy alkalmazás fejlesztésbe, de ha megismersz néhány alapfogalmat, sokkal gördülékenyebben megy majd a közös munka. Aktuális cikkünkben átnézzük a legfontosabb kifejezéseket, amelyekkel a leggyakrabban találkozhatsz.

Frontend

Kezdjük az elején! A frontend a weboldalak, applikációk és egyéb IT rendszerek azon része, amit a széles közönség is ismer és használ. Tulajdonképpen a külső, látható felületét jelenti az appnak.

A frontend-fejlesztők olyan technológiákat használnak, mint HTML (Hypertext Markup Language), CSS (Cascading Style Sheets) és JavaScript, hogy létrehozzák és formázzák az előtér elemeit, valamint interaktívvá tegyék a felhasználói felületet. Ezekhez nem szükséges érteni megrendelőként, de nem árt tudni, hogy melyik rendszer mire való, így kevésbé ijesztő ez a világ.

Backend

A frontend nem létezhet a backend nélkül, de ezzel valószínűleg nem árultunk el túl nagy újdonságot. A backend azon része az appnak, ami a kulisszák mögött működik, és a frontenddel kommunikál, hogy feldolgozza kéréseket és reagáljon ezekre.

A backend-fejlesztők olyan programozási nyelveket és keretrendszereket használnak, mint például Python, PHP, Java, Ruby, Node.js stb.

 

Tehát akkor mi a különbség a kettő között? Például ha a blogunkon ráviszed a kurzort az egyik blogcikkre, akkor láthatod, hogy megmozdul a kép és megjelenik egy ikon jel. Amit ebből látsz, az a frontend. Ami pedig a háttérben történik, az a backend.

API

A fenti rövidítés az “Application Programming Interface” kifejezés angol megfelelője, és az app fejlesztésben rendkívül fontos szerepet játszik. Az API olyan specifikációkat, protokollokat és eszközöket jelent, amelyek összekötik a backendet és a frontendet, illetve megkönnyítik a szoftverfejlesztést és az alkalmazások kommunikációját. 

Magában foglalhatja a különböző funkciókhoz és adatokhoz való hozzáférési módokat és paramétereit. Az API általában olyan funkciókat és szolgáltatásokat is kínál, amelyeket más alkalmazások vagy fejlesztők használhatnak. Ilyen például egy térkép szolgáltatás vagy fizetési megoldás integrálása egy alkalmazásba.

Review

Magyarul felülvizsgálatot jelent, de ugyanúgy ahogy minden szakmai szleng, ez is igen elterjedt a szoftverfejlesztők körében. A legjobb, ha minden fontosabb szakaszt egy review követ, amit a fejlesztő cég és a megrendelő is elvégez. Ez a folyamat segít az alkalmazás minőségének és megbízhatóságának növelésében, valamint az esetleges hibák, problémák vagy hiányosságok felfedezésében.

Prototípus

A prototípus egyfajta előzetes változata az applikációnak, amit a fejlesztés kezdeti szakaszában hoznak létre. Célja, hogy demonstrálja az alkalmazás koncepcióját és az alapvető funkciókat. Miért lehet rá szükség? Nagy segítséget nyújthat abban, hogy a megrendelő és a befektetők megértsék az app működését és kinézetét, és lehetőséget ad arra, hogy még időben döntést hozzanak az esetleges módosításokról.

Demo

A demo és a prototípus közötti különbség a kidolgozottságban és a szerepükben keresendő. Míg a prototípus a megértésben és döntéshozatalban segít, a demo már egy következő szintet jelent.

A demo applikáció már majdnem az a fázis, amikor célegyenesben van az app, de a nagyobb hírverés előtt még tesztelnék egy kisebb csoporton vagy cégen belül. Ebből még hiányozhatnak a komplexebb funkciók, viszont a cél főként a felhasználói élmény tesztelése és az app csiszolása a reakciók alapján.

Release

A kifejezést akkor használjuk, amikor a kész alkalmazás valamely verzióját hivatalosan közzéteszik a nyilvánosság számára. Ez már lehetővé teszi a felhasználók számára az alkalmazás letöltését, telepítését és használatát, de nem nem kizárólag az első verziót jelenti. Ha módosítanak az appon, és újra publikálják, akkor az egy újabb release.

Tesztelés

A tesztelés fontos, ez nem vitás! Ilyenkor ellenőrizzük, hogy vállalás megvalósult-e, illetve a minden megfelelően működik-e. A tesztelés során megbizonyosodunk továbbá arról is, hogy nincsenek az alkalmazásban hibák vagy problémák.

 

Bár a fenti lista közel sem teljes, bízunk benne, hogy az alapok megértésében segítséget nyújt azok számára, akik saját applikációt szeretnének. Ha tetszett a cikkünk, akkor érdemes visszatérni a blogunkra, ugyanis nemsokára folytatjuk az alapfogalmak tisztázását.