A felhő-alapú tárhely szolgáltatások teljesen átalakították azon szokásainkat, ahogy tároljuk a fájljainkat. Az SD kártyákat olyan szolgáltatások váltották fel, amelyek segítségével bárhol, bármilyen eszközön elérhetővé válnak az adatok, és ez manapság már teljesen megszokottá vált.

Természetesen léteznek ingyenes megoldások is a fotók, videók, dokumentumok, zenék tárolására, de ezekkel csak az alapokat kapod meg, a tárhely gyorsan betelik. Részben annak is köszönhető, hogy manapság sokkal több fájl hozunk létre és őrzünk a mobilunkon, ami akár több száz gigabyte is lehet. Cégként még ennél is nagyobb tárhelyre lehet szükséged, hogy a kollégákkal, partnerekkel megoszthasd az őket érintő dokumentumokat. 

Cikkünkben öt népszerű tárhely szolgáltatót mutatunk ingyenesen elérhető és fizetős csomagokkal, legyen szó privát vagy üzleti célú használatról.

1. Box

A Box egy világszerte ismert szolgáltatás, amely a Google Docs és a Microsoft Office 365 eszközöket is támogatja. Ingyenes verziója 10 GB adat tárolását teszi lehetővé. Magánszemélyként 9 euró a havi előfizetés, amiért cserébe 100 GB-nyi adatot is tárolhatsz rajta A business starter csomag 4,5 euró/felhasználó ártól kezdődik, míg a sima business csomag 13,5 euró havi díj mellett már elérhető. A részletes csomagajánlatok itt érhetők el.

2. Dropbox

Ez már hazánkban jóval ismertebb szolgáltató. A felhasználók ingyenesen 2 gigabyte tárhelyet kapnak, és az adatok tényleg szinte bármilyen eszközön elérhetők, legyen szó Android, Apple vagy Windows alapú rendszerekről. Magas adatbiztonsággal rendelkezik, ami nem utolsó szempont, ha személyes adatokat tárolsz.

A prémium csomag ára évente 119.88 euróba kerül, ami mellé 2 TB tárhelyet kapsz, de elérhető családi csomag is, ha többen használnátok. A business csomagok havi 16.58 eurótól kezdődnek 3 TB adattárolási lehetőséggel. A további konstrukciókról itt olvashatsz.

3. Google Drive

A legtöbb Androidos készüléken alapjáraton megtalálható, így azok számára kényelmes megoldásnak bizonyul, akik a Google eszközeit használják a mindennapokban. Kényelmes a használata, ugyanis mindenféle fájltípust támogat, illetve az Apple felhasználók számára is elérhető, hiszen már az AppStore-ból is letölthető.

Ingyenesen 15 gigabyte tárhely használható, ami nagyjából 2 euróért már 100 gigabyte-ra bővíthető. A Google Workspace business csomagok 5 euró/felhasználó/hó ártól kezdődnek, amiért cserébe minden résztvevő 30 gigabyte tárhelyet kap, 9,36 eurótól pedig 2 terabyte-ot.

4. iCloud

Az Android felhasználók legnépszerűbb platformja után következzenek az Apple-fanok. Az iCloud az összes iPhone-ra telepítve van, de a Google Play Store-ból is letölthető. Az Android felhasználóknak létre kell hozniuk egy Apple ID-t, és máris használhatják a felhő tárhelyet.

Ingyenesen 5 gigabyte használható, havi 299 Ft ellenében 50 gigabyte-ot, 2990 Ft-ért pedig már 2 terabyte-ot is kaphatsz. Részletesen ide kattintva tekinthetők meg az árak.

5. Microsoft OneDrive

Tökéletes megoldás a Microsoft felhasználóknak, hiszen egyaránt elérhető egyéni és vállalati megoldások, a Windows 10 operációs rendszerbe pedig már eleve be van építve. Szintén elérhető Apple és Android felhasználók számára is, így az átjárhatóság sem jelent akadályt, ha több eszközön használnád.

5 gigabyte tárhelyet használhatsz ingyenesen, 1,99 dollár ellenében pedig 100 gigabyte-öt kapsz, de egyéb konstrukciók is léteznek. A business csomagok 5 dolláros felhasználó/hó díjtól kezdőnek.

Amennyiben tárhely szolgáltatót keresel, a fentieket ajánljuk figyelmedbe, viszont előtte mindenképpen gondold át, hogy mire és milyen eszközökön szeretnéd használni. Ezen kívül annak függvényében is érdemes fontolóra venni a csomag választást, hogy személyes vagy üzleti tevékenység miatt van rá szükséged, és hány személlyel szeretnéd megosztani, ideértve a kollégákat és ügyfeleket egyaránt.

Forrás: jotform.com