A járványhelyzet számtalan változást hozott magával, legyen szó a gazdaság átalakulásáról, az egészségügyre gyakorolt hatásáról, de ide sorolhatók a technológiai újdonságok is. Azon túl, hogy ma már egyre több olyan alkalmazást használunk, amely könnyebbé teszi a kapcsolattartást például a Zoom, Microsoft Teams és más csevegésre használt appok –, egyéb applikációk is megjelentek, amelyeket kimondottan a koronavírus “hozott magával”.

1. Tájékozódj hiteles forrásból: WHO Info

Az utóbbi hónapokban megtapasztalhattuk, hogy az álhírek terjedése talán gyorsabb, mint maga a vírus. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy hiteles forrásokból tájékozódjunk, legyen szó nemzetközi vagy hazai weboldalakról.

Felismerve a helyzet súlyosságát, az Egészségügyi Világszervezet kifejlesztett egy alkalmazást, amelyen keresztül megismerhetjük az aktuális járványügyi adatokat, információt szerezhetünknk a globális hírekről és rendelkezésekről, így talán kevésbé hagyatkozunk az álhírekre és a pletykákra.

2. Budapest Tizenöt

Részben a fenti alkalmazás nyomán jött létre a Budapest Tizenöt nevű app, amely a tizenötödik kerületi lakosok számára könnyíti meg a tájékozódást és a segítségkérést.

Miben kérhetsz segítséget? Szinte mindenben, amire ebben a helyzetben szükséged lehet. Amennyiben nem megoldható, hogy boltba vagy gyógyszertárba menj, mert veszélyeztetettként félsz, hogy te is elkapod a vírust, vagy 14 napos karanténba kellett vonulnod (ez pár hete 10 napra csökkent), úgy az appon keresztül az ennek megfelelő menüpont alatt jelezheted.

3. VírusRadar

A magyar mobiltelefonos alkalmazást nemzetközi példák alapján fejlesztették ki, és célja a kontaktusszámok ellenőrzése, vagyis a vírus terjedésének akadályozása.

Hogyan működik? Az app letöltése teljesen önkéntes alapon működik. Bluetooth segítségével mérhető, hogy a bizonyítottan fertőzött személy kihez volt közel minimum 20 percig. Mindezt az eszközök távolságának bemérésével tudják vizsgálni. Ezt követően a járványügyi szakemberek felvehetik a kapcsolatot azokkal a személyekkel, akik valószínűleg érintkeztek a fertőzött személlyel, így a kontaktuskutatás leegyszerűsödik.

Ahhoz, hogy valóban hatékonyan tudjon működni az applikáció, nélkülözhetetlen, hogy minél nagyobb számban letöltsék az emberek, ezen kívül az sem elhanyagolható, hogy a Bluetooth is folyamatosan be legyen kapcsolva az eszközökön, amennyiben nem otthon tartózkodunk. Hátrány, hogy az alkalmazást kizárólag Android készülékekre lehet letölteni, így nagyon sok iOS felhasználó esik ki.

4. Házi Karantén Rendszer

A VírusRadarral ellentétben ez egy specifikusabb alkalmazás, ami kimondottan a hatósági házi karanténba rendelt személyek ellenőrzését teszi lehetővé, valamint segítséget nyújt a szabályok betartásában. A rendszer megkönnyíti a távellenőrzéseket, így nincs szükség rendőrségi felügyeletre. Szintén fontos különbség, hogy a HKR appot csak azok használhatják, akiket házi karanténba helyeztek, vagyis a pozitív Covid-19 teszt eredményű személyek, a közelmúltban külföldről hazatérők és a fertőzött betegek kontakt személyei.

Bár a fenti appoknak vannak hiányosságai, nem kérdés, hogy ebben a kritikus helyzetben nagy mértékben támogatják a mindennapjainkat. A fentiek ismét azt bizonyítják, hogy az applikációk nem csak szórakozásra alkalmasak, vagy üzleti szempontok miatt hasznosak, de az információszerzés és az egészség megőrzése miatt is óriási szerepük van.

 

Források:

Házi Karatén Rendszer: https://hazikaranten.hu/
MobilGamer: http://mobilgamer.hu/cikk/a-legfontosabb-applikaciotipusok-a-koronavirusjarvany-idejere
Budapest Tizenöt: https://www.bpxv.hu/hirek/telefonos-alkalmazas-is-segiti-a-keruleti-segitsegnyujtast-es-vedekezest-a-jarvany-idejen
Házipatika: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/mobilapp_segiti_a_jarvany_elleni_harcot/20200514105744?autorefreshed=1
VírusRadar: https://virusradar.hu/
ComputerWorld: https://computerworld.hu/biztonsag/eleteket-menthet-a-magyar-kontaktkoveto-app-284500.html